Șase animale care își schimbă culoarea în timpul iernii

publicat de Florin Mitrea
355 vizualizări
Animale care își schimbă culoarea: o pereche de ierunci alpine

Odată cu apropierea iernii, pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, iar nopțile tot mai lungi, hormonii declanșează în corpul animalelor instinctul de a se pregăti pentru iarnă. De aceea, migrația, hibernarea și stocarea hranei sunt răspunsuri la aceste modificări sezoniere. 

Pe măsură ce zăpada se așterne peste tot, unele animale își înlocuiesc blana de vară, adesea de culoare maronie, cu o blană de iarnă, de culoare albă. Iată șase animale care își schimbă aspectul odată cu sezoanele.

Nevăstuicile

Nevăstuică cu blana albă

Foto: RAWPIXEL

Nevăstuicile sunt prădători activi de pădure, care pătrund în vizuinile subterane ale șoarecilor pentru a-i vâna. Deși aceste carnivore sunt răspândite în toată lumea, doar cele din emisfera nordică își schimbă culoarea blănii în timpul iernii.

Dintre speciile de nevăstuici, doar trei își schimbă culoarea: nevăstuica mică (Mustela nivalis), nevăstuica cu coada lungă (Mustela frenata) și hermelina (Mustela erminea). În timpul verii, hermelina (sau hermina) are o blană de culoare maroniu-roșcată, cu alb pe burtă. Odată cu venirea iernii, blana închisă la culoare este înlocuită cu una albă, vârful cozii rămânând de culoare neagră.

Nevăstuicile cu blana de culoare albă se pot camufla cu ușurință în mediul înconjurător, fapt care le ajută la vânătoare și le ferește de prădători, cum sunt bufnițele, șoimii și vulpile.

Vulpea arctică

Vulpea arctică

Foto: PXHERE (PUBLIC DOMAIN)

Vulpea arctică (Vulpes lagopus) trăiește în unele dintre cele mai vitrege condiții de glob – tundra arctică, acolo unde temperaturile sunt extrem de coborâte, iar vara este foarte scurtă.

În timpul verii, vulpea arctică are o blană scurtă și subțire, de culoare gri-deschis. Odată cu venirea iernii, aceasta se transformă într-o blană deasă și albă, care acoperă tot corpul și reprezintă un camuflaj excelent în zăpada albă a tundrei.

Iepurii

Iepure cu blana albă

Foto: FLICKR (PUBLIC DOMAIN)

Dintre cele 40 de specii de iepuri cunoscute, doar șase își schimbă culoarea în timpul iernii. Printre acestea se numără iepurele american (Lepus americanus), iepurele arctic (Lepus arcticus) și iepurele de munte (Lepus timidus).

Iepurele american (sau iepurele de zăpadă) are picioarele bine îmblănite și trăiește în Canada și nordul extrem al Satelor Unite. În timpul primăverii și al verii, blana de culoare gri-maronie îl face invizibil în mediul stâncos în care trăiește, însă, o dată cu venirea iernii, blana devine albă – un bun camuflaj pe zăpadă.

Ptarmiganii

Ierunca cu coada albă

Foto: NICK ATHANAS/FLICKR (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)

Ptarmiganii sunt păsări de dimensiuni mici, care trăiesc în regiuni din tundra arctică și pădurile boreale din America și Eurasia. Doar trei specii își schimbă culoarea penajului în timpul iernii: ptarmiganul alpin (Lagopus muta), ptarmiganul cu coada albă (Lagopus leucurus) și potârnichea albă (Lagopus lagopus).

Toate aceste trei specii au picioarele acoperite cu pene pentru a se putea deplasa pe zăpadă. Penajul lor maroniu-închis din timpul verii se transformă treptat într-un penaj de culoare albă, care camuflează păsările pe zăpadă. Cu toate acestea, masculii de ptarmigan alpin își mențin penajul alb până la sfârșitul sezonului de împerechere, la mijlocul verii, pentru a curta femelele. Masculii fac băi de praf pentru a-și acoperi penele albe și a se ascunde de prădători.

Hamsterul siberian

Hamsterul siberian

Foto: WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 2.5 DEED)

Hamsterul siberian (Phodopus sungorus) trăiește pe terenurile înierbate din Kazahstan, nordul Chinei și Rusia, fiind cunoscut mai mult drept animal de companie. Blana sa este de culoare maronie sau gri, cu alb pe burtă. Unii indivizi prezintă o dungă distinctă pe partea dorsală, care se întinde de la cap până la vârful cozii.

Odată cu venirea iernii, când temperaturile scad și zilele se micșorează, blana hamsterului siberian capătă culoare albă și devine mai densă. În captivitate, acest lucru se întâmplă rareori, deoarece lumina artificială nu mimează suficient de bine zilele scurte de iarnă.

Caribuul lui Peary

Caribuul lui Peary

Foto: PAUL GIERSZEWSKI/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 4.0 DEED)

Caribuul lui Peary (Rangifer tarandus pearyi) este o specie de caribu care trăiește doar în zona arctică a Canadei. Se hrănește cu iarbă și mușchi, folosindu-și copitele mari pentru a răscoli zăpada în căutare de hrană.

Animalul prezintă două straturi de blană: un strat de bază dens și un strat mai lung și mai fin. Firele de păr din stratul exterior sunt goale la mijloc pentru a ține aerul cald la interior și a izola și proteja stratul de dedesubt.

Blana caribuului lui Peary este predominant de culoare albă, cu gri pe spate (care devine maroniu în timpul verii). Odată cu venirea iernii, blana poate deveni complet albă.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii