Ar fi minunat dacă ne-am putea regenera un membru lipsă sau un organ afectat. Deși această abilitate are putea părea ceva de domeniul științifico-fantasticului, ea poate fi întâlnită în regnul animalelor, chiar dacă nu la multe animale. Totuși, aceste puține creaturi ne pot oferi o perspectivă asupra modului în care are loc regenerarea la animale.
Salamandra
Salamandra este un amfibian cu coada lungă și picioarele scurte. Există peste 700 de specii de salamandre.
Deși toate salamandrele prezintă un anumită proprietăți de regenerare, unele specii au o capacitate de regenerare mult mai pronunțată decât altele. Unele salamandre își pot reface coada doar în câteva săptămâni, după ce au pierdut-o pentru a distrage atenția prădătorilor. Coada regenerată este complet funcțională.
Axolotlul
Axolotlul este o specie acvatică de salamandră cu abilități de regenerare extraordinare. Această salamandră își poate regenera organele, pielea, membrele – practic, orice parte a corpului.
Rechinii
Deși rechinii nu își pot regenera organele sau alte părți ale corpului, ei sunt campioni la regenerarea dinților. Rechinii își pot renegera dinții pe tot timpul vieții. Timpul necesar pentru creșterea unui dinte este de la câteva zile la câteva luni. Dacă oamenii de știință ar stabili cum are loc acest proces, aceasta ar însemna o revoluție în stomatologie.
Stelele de mare
Stelele de mare au o capacitate de regenerare remarcabilă. Nu numai că ele își pot reface un nou membru, dar aceste creaturi pot, de asemenea, să-și regenereze un nou corp pornind doar de la un membru pierdut. Din părțile unei stele de mare se pot dezvolta mai multe stele de mare complete.
Tetra mexicană
Tetra mexicană este un pește de apă dulce care își poate regenera țesutul inimii, fără a lăsa cicatrici. Oamenii de știință speră ca studierea acestui pește să ducă la noi descoperiri în domeniul bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, tetra mexicană nu este singurul pește care își poate regenera țesutul cardiac. Peștele-zebră își poate regenera, de asemenea, inima, cu cicatrici puține sau chiar deloc.
Cameleonii
Deși cameleonii sunt mai bine cunoscuți pentru abilitatea lor de a-și schimba culoarea, ei au și capacitatea de a-și regenera țesuturile. Ei își pot reface coada și membrele. În timpul procesului de regenerare, cameleonii își pot reface nervii afectați și pielea.