Roverul Perseverance al NASA a dezvăluit o imagine incredibilă a unor roci de gresie descoperite în Craterul Jezero de pe Marte. Imaginea a fost realizată în regiunea „Yori Pass”, care face parte din delta unui râu străvechi. Perseverance va preleva eșantioane de rocă pentru a fi trimise ulterior pe Pământ.
Gresia este o rocă formată atunci când apa transportă nisipul dintr-un loc în altul și îl depune la fundul unui lac, pe o plajă sau de-a lungul unui râu. Gresia se poate forma și atunci când vântul suflă nisipul dunelor din deșert.
În decursul timpului, toate aceste straturi de nisip se solidifică sub formă de rocă. Această rocă ne poate oferi indicii despre condițiile fizice și chimice din perioada în care s-a format.
Pe Marte există ambele tipuri de gresie. Totuși, în această zonă a Craterului Jezero, apa curgătoare a depus nisip și pietricele mici. Aici, pe Pământ, acest tip de acțiune a inclus și materia organică (resturi de plante și animale). Deși pe Marte nu au fost descoperite dovezi ale acestui lucru, încă există semne de întrebare privind posibilitatea existenței vieții.
Roverul Perseverance a mai studiat gresia și în regiunea Hogwallow Flats. Oamenii de știință sunt interesați în special de argila și noroaiele marțiene, deoarece ele pot „lega” moleculele organice și le pot proteja împotriva degradării. Așadar, studierea gresiilor marțiene rămâne o prioritate a misiunii Perseverance.
Roverul Perseverance, împreună cu alte sonde trimise pe suprafața lui Marte, continuă să caute dovezi ale cursurilor de apă. Rocile care intră în contact cu apa întotdeauna poartă dovezi fizice și chimice ale acestei interacțiuni. Dacă a existat vreodată apă în acel mediu umed, oamenii de știință speră ca Perseverance să descopere biosemnături pe care să le poată studia. Sau ar putea descoperi molecule organice care să indice posibilitatea existenței vieții.
Moleculele organice sunt compuși formați predominant din atomi de carbon, alături de hidrogen și oxigen. Ele mai pot conține atomi de azot, fosfor și sulf. Moleculele organice pot fi produse de o varietate de procese, care nu întotdeauna sunt asociate cu viața. Însă ele reprezintă „cărămizile” chimice ale vieții. Așadar, dacă apar în analiza chimică a rocilor, moleculele organice ar putea fi biosemnături. Sau ar putea fi indicii ale altor procese care au avut loc în trecutul planetei.
Sursa: Universe Today