Riscul de depresie, redus de consumul de fructe

publicat de Florin Mitrea
21 vizualizări
Riscul de depresie, redus de consumul de fructe

Un studiu recent al oamenilor de știință de la Universitatea New South Wales arată rolul jucat de fructe, dar nu și de legume, în protejarea față de riscul de depresie.

Depresia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Impactul global al bolilor depresive a fost estimat la 50 de milioane de ani trăiți în condiții de dizabilitate, ceea ce transformă depresia în cea mai reprezentativă dintre bolile neletale. Peste 80% din această reprezentativitate este în țările cu venituri mici și medii.

Comparativ cu depresia la tineri, depresia le persoanele în vârstă prezintă un impact mai ridicat asupra performanțelor fizice și cognitive și este asociată cu o calitate mai scăzută a vieții. Tot mai multe dovezi sugerează că dieta, mai ales consumul ridicat de fructe și legume, ar putea juca un rol important în reducerea riscului de depresie.

Studiul a implicat 7.801 de adulți nediagnosticați cu depresie din mai multe regiuni de pe șase continente, inclusiv din Statele Unite, Suedia, Brazilia, Nigeria, Malaezia și Australia. Rezultatele au dezvăluit o asociere benefică între aportul ridicat de fructe și un risc mai scăzut de depresie pe o perioadă de nouă ani. În ceea ce privește beneficiile aportului de legume, acestea nu au fost relevante din punct de vedere statistic.

Ketamina, un tratament pentru depresie

Riscul de depresie, combătut cu ketamină?

Ketamina a fost utilizată pentru prima dată ca anestezic în timpul războiului din Vietnam, însă popularitatea sa este în creștere [...]

Explicația acestui lucru ar putea fi faptul că, în general, legumele sunt consumate gătite, ceea ce afectează conținutul lor în nutrienți, pe când fructele sunt consumate crude, spune dr. Annabel Matison, cercetătoare la Universitatea New South Wales.

S-a sugerat că nivelurile ridicate de antioxidanți, fibre și vitamine conținute de fructe și legume ar putea exercita o influență benefică asupra depresiei prin intermediul a numeroase mecanisme, printre care rolul lor în inflamații, stresul oxidativ și flora intestinală. Deoarece fructele și legumele conțin diferite tipuri de nutrienți, se pare că ele au diferite efecte în legătură cu riscul de depresie. Un exemplu în acest sens sunt citricele și legumele cu frunze verzi.

Studiul a fost publicat în revista Journal of Affective Disorders.

Sursa: Sci.News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii