Riscul de boli de inimă crește după COVID

publicat de Florin Mitrea
92 vizualizări
Inima

Chiar și o persoană care a avut o formă ușoară de COVID-19 prezintă un risc mai ridicat de probleme cardiovasculare cel puțin un an după diagnosticare, potrivit Nature. Oamenii de știință au descoperit că încidența multor boli, cum sunt insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, era semnificativ mai ridicată la persoanele care se recuperaseră după COVID-19, comparativ cu persoanele similare care nu trecuseră prin boală.

Mai mult, riscul era ridicat chiar și la persoanele cu vârsta de sub 65 de ani, care nu prezentau alți factori de risc, cum ar fi obezitatea și diabetul.

Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri, S.U.A., și-au bazat cercetările pe o bază de date cu înregistrări medicale gestionată de către Departamentul pentru Veterani al Statelor Unite. Cercetătorii au comparat peste 150.000 de veterani care supraviețuiseră cel puțin 30 de zile după îmbolnăvirea de COVID-19 cu două grupuri de persoane neinfectate: un grup de peste cinci milioane de persoane care utilizaseră sistemul medical al veteranilor în timpul pandemiei și un alt grup similar care utilizase sistemul în 2017, înainte de apariția virusului SARS-CoV-2.

Inimi bolnave

Persoanele care se recuperaseră după COVID19 au arătat o creștere puternică a incidenței a 20 de boli cardiovasculare în anul de după infectare. De exemplu, prezentau un risc cu 52% mai mare de accident vascular cerebral comparativ cu grupul de control contemporan.

Riscul de insuficiență cardiacă crescuse cu 72%. Spitalizările crescuseră probabilitatea de apariția a unor complicații cardiovasculare ulterioare, însă chiar și persoanele care evitaseră spitalizarea prezentau un risc mai ridicat de diferite afecțiuni.

Deoarece formele grave de COVID-19 prezintă un risc mai ridicat de apariție a complicațiilor, cercetătorii subliniază încă o dată importanța vaccinării.

Totuși, natura observațională a studiului vine cu unele limitări. De exemplu, persoanele din grupul de control contemporan nu au fost testate pentru COVID-19, deci este posibil ca unele dintre ele să fi avut infecții ușoare. Iar pentru că autorii au studiat numai veteranii – un grup format predominant din bărbați albi -, este posibil ca rezultatele lor să nu fie valabile pentru toate populațiile.

Sursa: Nature.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign