Temperaturile ridicate deja au bătut recorduri în Europa în primele zile ale anului 2023, în numeroase orașe europene înregistrându-se cel mai cald început an.
Temperaturile din capitala Germaniei, Berlin, au atins 16 grade Celsius în ziua de Anul Nou, un record pentru luna ianuarie, potrivit unei postări pe Twitter a Deutscher Wetterdienst. În Varșovia, cel mai mare oraș din Polonia, mercurul din termometre a depășit cu peste 5 grade recordul anterior. Republica Cehă a cunoscut cel mai călduros început de an înregistrat vreodată.
Temperaturi neobișnuit de ridicate au fost înregistrate și în Franța, Elveția sau Austria. De exemplu, în Alpi, vremea deosebit de caldă a făcut ca munții să se acopere cu iarbă verde. Serviciul meteorologic din Elveția a înregistrat unele dintre cele mai ridicate temperaturi din toate timpurile în această perioadă a anului.
În România, ziua de 2 ianuarie a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice. Temperatura cea mai ridicată a fost de 21,3 grade Celsius, înregistrată în orașul Pătârlagele din județul Buzău.
Valul de căldură din iarna europeană a redus cerințele de gaze naturale, scăzând presiunea pe sistemul energetic deja fragil al continentului și coborând nivelul prețurilor. În numeroase zone, vremea deosebit de caldă va persista, potolind temerile că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent și raționalizări pe fondul reducerii aprovizionării cu gaze din Rusia.
Prețurile gazelor europene au scăzut cu până la 6,5%, la o zi după ce au atins cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Revenirea vântului mai puternic în anumite părți ale Europei reduce, de asemenea, presiunea asupra pieței. Germania este de așteptat să producă o cantitate record de energie eoliană, conform prognozelor Bloomberg.
Sursa: Bloomberg