Probleme de mediu cauzate de creșterea populației

publicat de Florin Mitrea
97 vizualizări
New York

Nu este niciun secret faptul că planeta noastră se confruntă cu probleme majore de mediu, de la poluarea apei și aerului, până la defrișări. Cauzele acestora sunt complexe, însă un factor important îl constituie creșterea populației. Înțelegerea relației dintre creșterea populației și problemele de mediu ar putea fi primul pas spre identificarea unor soluții reale.

Creșterea populației

Conceptul de creștere a populației este complicat, deoarece populația poate crește exponențial. Formula pentru creșterea exponențială a populației este N=N0ert, unde N0 reprezintă, e este constanta logaritmică (2,71828), r este rata de creștere (rata natalității minus rata mortalității), iar t este timpul. Dacă reprezentăm grafic această ecuație, vom obține o curbă arcuită în sus în timp, pe măsură ce populația crește exponențial, presupunând că nu există nicio modificare a ratei.

Din vremuri preistorice și până la începutul secolului al XX-lea, populația planetei a crescut de la zero la 1,6 miliarde. Apoi, datorită unei multitudini de factori, populația a crescut la 6,1 miliarde în doar 100 de ani, ceea ce înseamnă o creștere aproape de patru ori a numărului de oameni într-o perioadă de timp relativ scurtă.

Populațiile și problemele de mediu

Un număr mai mare de oameni necesită mai multe resurse, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce populația crește, resursele Pământului se epuizează tot mai repede. Rezultatul acestei epuizări este reprezentat de defrișări și pierderea biodiversității, pe măsură ce oamenii consumă resursele planetei pentru a face față numărului în creștere al populației.

Creșterea populației are ca efect, de asemenea, creșterea gazelor cu efect de seră, reprezentate în mare parte de dioxidul de carbon.  În același secol al XX-lea în care populația a crescut de patru ori, emisiile de dioxid de carbon au crescut de 12 ori. Odată cu creșterea cantității de gaze cu efect de seră din atmosferă, tiparele meteorologice se modifică, ducând la schimbări climatice pe termen lung.

Cele mai mari impacturi

Utilizarea resurselor și impactul asupra mediului nu sunt aceleași pe tot globul. Oamenii din țările dezvoltate au nevoie de semnificativ mai multe resurse pentru a-și păstra stilul de viață comparativ cu oamenii din țările în curs de dezvoltare. De exemplu, Statele Unite, care conțin 5% din populația lumii, produc în prezent 25% din emisiile de dioxid de carbon.

Oamenii din țările în curs de dezvoltare tind să resimtă mai acut impacturile problemelor de mediu, mai ales dacă locuiesc în regiunile de coastă afectate direct de creșterea nivelului mării și de fenomenele meteorologice extreme asociate cu schimbările climatice. Populațiile cele mai vulnerabile se confruntă, de asemenea, cu un acces redus la resursele de apă, cu o expunere crescută la poluarea aerului și boli și pot resimție impactul mai repede, pe măsură ce resursele locale, inclusiv plantele și animalele, de epuizează.

În timp ce problemele interconectate ale creșterii populației și impactului asupra mediului par copleșitoare, este important să ne amintim că oamenii pot face schimbări care au un impact pozitiv asupra planetei. Un bun punct de plecare este înțelegerea și aplicarea conceptului de sustenabilitate, care este opusul epuizării resurselor. Sustenabilitatea descrie un model de utilizare a resurselor în care generația actuală folosește doar resursele pe care Pământul le oferă pe termen nelimitat (cum ar fi energia solară sau eoliană, în loc să ardă combustibili fosili) pentru a se asigura că generațiile viitoare moștenesc resursele planetei.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii