Prima exoplanetă descoperită de Telescopul Kepler se prăbușește pe steaua sa.
Telescopul Kepler a fost lansat în anul 2009 cu misiunea de a descoperi exoplanete atunci când acestea trec prin fața stelelor lor. Prima potențială exoplanetă descoperită a fost considerată inițial o alarmă falsă, însă, în anul 2019, astronomul Ashley Chontos și colegii săi au demonstrat că descoperirea a fost reală. Planeta a fost denumită oficial Kepler 1658b.
Recent, oamenii de știință au reușit să stabilească soarta exoplanetei Kepler 1658b: planeta se află într-o spirală fatală către steaua sa și mai are la dispoziție circa 2,5 milioane de ani până a se confrunta cu moartea prin foc.
Având aproximativ mărimea lui Jupiter, planeta Kepler 1658b este infernal de fierbinte și efectuează o rotație completă în jurul stelei sale în doar trei zile. Observațiile efectuate în intervalul 2019-2022 au arătat că planeta a trecut prin fața stelei mai devreme decât era de așteptat.
Datele colectate de Telescopul Kepler și alte telescoape au arătat că planeta se apropie de soarele său, potrivit raportului publicat de Chontos și colegii săi în revista Astrophysical Journal Letters.
„Se poate observa că intervalul dintre tranzituri se micșorează lent, dar constant, cu o rată de 131 de milisecunde în fiecare an”, spune astrofizicianul Shreyas Vissapragada, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, S.U.A.
La prima vedere, acest lucru nu ar părea prea mult. Însă dacă tendința continuă, planeta mai are doar 2-3 milioane de ani de trăit, comparativ cu vârsta sa de 2-3 miliarde de ani. Este ca și cum o persoană cu vârsta de 100 de ani ar mai avea de trăit doar o lună.
Studierea planetei Kepler 1658b va ajuta oamenii de știință la explicarea ciclurilor de viață ale planetelor similare.
Sursa: Science News