Populațiile de animale sălbatice la nivel global au scăzut cu peste două treimi începând cu anul 1970, pe măsură ce pădurile au fost defrișate și oceanele au fost poluate, potrivit unui raport al WWF (World Wildlife Fund), citat de Reuters.
Raportul WWF, care a utilizat date din 2018 provenite de la Zoological Society of London (ZSL) privind starea a 32.000 de populații de animale sălbatice din peste 5.000 de specii, a constatat că populațiile de animale sălbatice au scăzut cu 69%, în medie. Defrișările, vânătoarea, poluarea și schimbările climatice sunt printre principalele cauze ale acestui declin.
Populațiile de animale sălbatice din America Latină și Caraibe au fost afectat cel mai mult, înregistrând o scădere cu 94% doar în câteva decenii. O populație de delfini de râu din Amazonul brazilian s-a prăbușit cu 65% între anii 1994 și 2016.
Constatările sunt, în cea mai mare parte, similare cu cele al analizei din anul 2020, populațiile de animale sălbatice continuând să scadă cu o rată de 2,5% pe an.
Totuși, raportul oferă câteva licăriri de speranță. În timp ce populația de gorile din Parcul Național Kahuzi-Biega din Republica Democratică Congo s-a redus cu 80% între anii 1994 și 2019, populația de gorile de munte de lângă Parcul Național Virunga a crescut de la circa 400 de indivizi, în anul 2010, la peste 600 de indivizi, în anul 2018.
Cu toate acestea, declinul pe scară largă a provocat lansarea de cereri disperate de sprijin sporit pentru protejarea naturii. În decembrie, delegațiile din întreaga lume se vor întruni la Montreal (Canada) pentru a elabora o nouă strategie globală privind protejarea plantelor și animalelor. Probabil că una dintre cele mai mari solicitări va fi creșterea finanțării pentru eforturile de conservare globală.
Sursa: Reuters