Sistemul imunitar al plămânilor își poate diminua activitatea odată cu înaintarea în vârstă, lăsând persoanele în vârstă mai susceptibile la leziuni pulmonare și la infecții respiratorii grave. Un studiu recent arată care ar putea fi cauza acestui lucru: pulberile fine inhalate din mediul înconjurător poluat îngrădesc activitatea celulelor imunitare și slăbesc apărarea imunitară a plămânilor.
Poluarea aerului este o cauză majoră a bolilor și deceselor premature din lumea întreagă și afectează în mod disproporționat comunitățile sărace și marginalizate. Pulberile fine – un tip de poluare emis de autovehicule, centrale termice, incendii de vegetație și alte surse – au fost asociate cu daunele aduse sănătății, cum sunt afecțiunile respiratorii, cardiovasculare și neurologice.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia au analizat țesutul imunitar al plămânilor de la 84 de donatori de organe, cu vârstele cuprinse între 11 și 93 de ani. Donatorii nu erau fumători și nici nu aveau un istoric de fumători. Odată cu înaintarea în vârstă, ganglionii limfatici pulmonari, care filtrează substanțele străine și conțin celulele imunitare, au devenit încărcați cu particule fine, căpătând un aspect de onix închis la culoare. Din acest motiv ei nu mai puteau funcționa normal.
Ganglionii limfatici găzduiesc o serie de celule imunitare, inclusiv macrofagele. Aceste celule înghit agenții patogeni și alte reziduuri, inclusiv pulberi fine. Umplându-se cu poluanți, producția de citokine (proteine secretate de celule pentru a activa alte celule imunitare) de la nivelul macrofagelor se reduce. De asemenea, scade și capacitatea macrofagelor de a îngloba corpurile străine.
Noul studiu arată că persoanele în vârstă au acumulat atât de multe reziduuri, încât ele nu mai pot acumula o cantitate suplimentară, ceea ce perturbă capacitatea plămânilor de a trata materialul inhalat.
Poluarea este o amenințare tot mai mare la adresa sănătății și bunăstării populației la nivel global, spun autorii studiului. O astfel de amenințare este impactul cronic și omniprezent asupra imunității respiratorii, odată cu înaintarea în vârstă.
Sursa: Science News