Pancreasul este o glandă de dimensiuni mari, situată în partea stângă a cavității abdominale, între stomac și intestinul subțire (în potcoava duodenală). Are o lungime de 15-20 cm, o greutate de circa 80 g și este format din cap, gât (col), corp și coadă.
Capul pancreasului este o porțiune mai lățită a organului, înconjurată de potcoava duodenală și este atașat de duoden. Gâtul pancreasului este mai îngust decât capul datorită venei porte din apropiere. Corpul pancreasului are o secțiune triunghiulară și se găsește în fața aortei, fiind orientat în sus și spre stânga. Coada pancreasului prezintă un vârf ascuțit, care intră în concavitatea splinei.
Pancreasul este un organ puternic vascularizat. Capul pancreasului este irigat de arterele pancreaticoduodenale superioară și inferioară. Corpul și coada pancreasului sunt irigate de ramificații ale arterei splenice. Sângele venos de la nivelul pancreasului este colectat de ramuri ale venei porte.
Funcțiile pancreasului
Pancreasul îndeplinește două funcții principale: (1) secretă sucuri digestive, care sunt formate din enzime puternice și sunt eliberate în duoden, și (2) secretă hormoni care controlează nivelul glucozei din sânge.
Pancreasul produce hormoni la nivelul celulelor sale „endocrine”. Aceste celule sunt grupate sub forma insulelor Langerhans și eliberează hormoni direct în sânge atunci când este nevoie. În mod particular, insulele Langerhans sesizează când nivelurile de glucoză din sânge cresc și secretă hormoni, în special insulină. Apoi insulina ajută corpul să-și reducă nivelul glucozei sanguine și să stocheze glucoza în ficat, mușchi, grăsimi și alte țesuturi.
Pancreasul este situat foarte aproape de stomac. Imediat ce hrana este înghițită, pancreasul eliberează în duoden enzime digestive. Pe măsură ce hrana este digerată, iar nivelul nutrimentelor din sânge crește, pancreasul secretă insulină pentru stocarea glucozei (a energiei) în țesuturi. Pancreasul nu produce insulină în perioada dintre mese, ceea ce permite organismului să-și elibereze gradual energia din depozite atunci când este nevoie.
Nivelurile glucozei sanguine rămân stabile tot timpul pentru ca organismul să aibă permanent o sursă de energie. Această energie este necesară pentru metabolism, activitatea fizică și funcționarea creierului.
Hormonii produși de pancreas
Cel mai important hormon secretat de pancreas este insulina. Acest hormon este produs de celulele beta din insulele Langerhans ca răspuns la aportul de alimente. Rolul său este acela de a reduce nivelul glucozei din sânge și de a stimula depozitarea acesteia în țesutul adipos, ficat, mușchi și alte țesuturi.
Celulele alfa din insulele Langerhans produc glucagonul, un alt hormon important. Acesta are un efect opus insulinei, prin eliberarea energie în fluxul sanguin din depozite, deci creșterea nivelului glucozei sanguine. Așadar, glucagonul și insulina acționează în tandem pentru a menține nivelul glucozei din sânge.
Alți hormoni produși de pancreas sunt polipeptida pancreatică și somatostatina. Se crede că acești hormoni joacă un rol în reglarea celulelor producătoare de insulină și glucagon.
Afecțiuni ale pancreasului
Atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină se instalează diabetul zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele insulelor Langerhans, ceea ce înseamnă că aceste celule nu pot produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală metabolică în care corpul nu mai poate produce insulină sau nu mai răspunde la aceasta.
Unele femei pot dezvolta un diabet temporar în perioada sarcinii. Această formă de numește diabet gestațional. Există și alte forme rare de diabet, dintre care unele sunt moștenite. În plus, oamenii fac diabet dacă pancreasul este înlăturat pe cale chirurgicală sau este vătămat (pancreatită severă).
Foarte rar, la nivelul insulelor Langerhans se pot forma tumori. Acestea pot fi benigne, atunci când un anumit tip de celule se multiplică și secretă cantități mari de hormon, chiar dacă acesta nu este necesar. De exemplu, dacă tumoarea apare la nivelul celulelor producătoare de insulină, ea se numește insulinom – insulina este secretată atunci când nu este nevoie de ea. Acest lucru se poate întâmpla și cu celulele producătoare de glucagon (glucagonom).
Celulele digestive ale pancreasului pot fi implicate într-o afecțiune denumită pancreatită. Aceasta este o boală foarte gravă și dureroasă cauzată de „scurgerea” enzimelor digestive direct în pancreasul însuși, afectând țesuturile din jur.
Este posibilă și apariția unei tumori în zona pancreasului implicată în secreția sucului digestiv. Această boală se numește cancer pancreatic.
Sursa: Yourhormones.info