OMS declară sfârșitul pandemiei de COVID-19

publicat de Florin Mitrea
27 vizualizări
Un pacient la terapie intensivă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, vinerea trecută, sfârșitul pandemiei de COVID-19. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a luat decizia după recomandările comitetului responsabil cu urgența reprezentată de COVID-19. După întrunirea de joia trecută, comitetul a evidențiat numărul în scădere de decese și spitalizări și gradul ridicat de imunizare a populației față de virusul SARS-CoV-2.

În timpul unei conferințe de presă, Tedros a subliniat că COVID-19 rămâne o amenințare pentru sănătate și că noul statut nu înseamnă că țările își pot lăsa garda jos. „A sosit momentul ca țările să treacă de la modul de urgență la gestionarea COVID-19 alături de alte boli infecțioase”, a declarat Tedros.

Implicații practice

Pandemia de COVID-19 a fost declarată pe 30 ianuarie 2020 și a obligat țările să înceapă raportarea cazurilor către OMS pentru a crea supravegherea la nivel mondial.

În cei trei ani, trei luni și cinci zile care au trecut de la instituirea pandemiei, țările au raportat aproape șapte milioane de decese. Însă numărul real al deceselor ar putea de 2-3 ori mai mare, potrivit estimărilor OMS și ale altor organisme.

Sfârșitul pandemiei înseamnă că virusul SARS-CoV-2 nu mai reprezintă o urgență, deși el va rămâne printre noi pentru mult timp.

Nu este foarte clar cât de semnificativ va fi impactul deciziei luate de OMS, deoarece multe țări și-au relaxat deja măsurile de combatere a COVID-19. Deși decesele din cauza noului coronavirus rămân în top, autoritățile au decis să-și concentreze atenția în alte direcții.

Ce urmează?

În declarația sa, directorul general al OMS a afirmat că a decis să înființeze un comitet de revizuire care să propună recomandări pe termen lung privind modul de gestionare a COVID-19. OMS a publicat o versiune revizuită a planului strategic de pregătire și răspuns față de COVID-19, care prezintă măsurile pe care țările ar trebui să le ia în următorii doi ani.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign