Ce ne poate spune nivelul pH-ului oceanului subteran de pe Enceladus despre existența vieții acolo? Aceasta este ceea ce speră să abordeze un studiu recent, în care o echipă de cercetători a investigat nivelul potențial al pH-ului oceanului subteran de pe satelitul lui Jupiter pe baza estimărilor actuale. Acest studiu are potențialul de a ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine compoziția oceanului subteran de pe Enceladus și ce poate însemna acest lucru pentru descoperirea vieții așa cum o știm.
Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit modele computerizate pentru a estima nivelurile pH-ului oceanului de apă lichidă din subsol, pe baza datelor privind nivelurile de fosfați din granulele de gheață evacuate de erupțiile de gheață (asemănătoare gheizerelor) din regiunea polară sudică a satelitului. Aceste date au fost obținute atunci când nava spațială Cassini a NASA a zburat prin aceste erupții de gheață în timpul misiunii sale istorice, după ce a descoperit existența acestora.
Modelele cercetătorilor estimează că oceanul de pe Enceladus are un pH între 10,1-11,6, un nivel mai mare decât estimările anterioare (de aproximativ 8-9). În context, un pH de 7 este considerat neutru, un pH complet acid are valoarea 0, iar un pH complet alcalin are valoarea 14. pH-ul mediu al apei Pământului variază între 6 și 8,5: apa dulce are pH-ul între 6,5 și 8, apa de ploaie are pH-ul de aproximativ 5,6, iar apa de mare de aproximativ 8,2.
Un pH ridicat al apei oceanice este un indicator al unei puternice interacțiuni chimice între rocile și apa oceanică de pe Enceladus.
Descoperit în 1789 de William Herschel, Enceladus este al șaselea cel mai mare satelit al lui Saturn și al 18-lea cel mai mare satelit din sistemul nostru solar. Pentru context, luna Pământului are aproximativ un sfert din diametrul Pământului, iar Enceladus are aproximativ o șapte parte din diametrul Lunii.
Deși Enceladus a fost explorat pe scurt în timpul survolurilor sondelor spațiale Voyager 1 și Voyager 2 ale NASA în 1980 și, respectiv, 1981, acest lucru a fost posibil abia după ce sonda spațială Cassini a NASA a ajuns în sistemul saturnian.
Sursa: Universe Today