Observatorul TESS își reia operațiunile normale

publicat de Florin Mitrea
52 vizualizări
Observatorul TESS

În aprilie 2018, NASA a lansat instrumentul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), succesorul Telescopului Spațial Kepler, care a revoluționat domeniul studierii exoplanetelor. La fel ca predecesorul său, TESS scanează aproape întreg cerul în căutarea planetelor extrasolare, utilizând metoda tranzitului. Aceasta constă în monitorizarea a mii de stele pentru scăderi periodice ale luminozității, care ar putea indica trecerea unei planete prin fața stelei respective. Până în prezent, TESS a efectuat 243 de descoperiri confirmate, la care se adaugă altele 4.562 care își așteaptă confirmarea.

În data de 10 octombrie, echipa care operează satelitul a observat că acesta a suferit o defecțiune și a trebuit să-l treacă în modul de siguranță („safe mode”). Trei zile mai târziu, în data de 13 octombrie, NASA a anunțat că inginerii au reușit să repornească instrumentul și să-l readucă online.  În timp ce NASA încă investighează cauzele defecțiunii, TESS și-a reluat misiunea.

Din motive deocamdată necunoscute, TESS a trebuit să fie trecut în modul de siguranță, în urma resetării computerului său de zbor. În acest mod, operațiunile științifice sunt suspendate, iar satelitul trece într-o configurație stabilă până când echipa de la sol determină cauza problemei. În tot acest timp, orice informație care nu a fost transmisă centrului de control este stocată în computerul instrumentului pentru a fi recuperată ulterior.

Această problemă se întâmplă într-un an deosebit de promițător pentru misiunea TESS. La începutul anului, instrumentul a fost supus unei evaluări a Science Mission Directorate (SMD) Senior Review, o analiză comparativă independentă pe care NASA o efectuează periodic asupra misiunilor sale operaționale. Aceasta fost cea de a doua evaluare de acest gen, prima având loc în anul 2019. În ambele cazuri, TESS a primit punctaje ridicate datorită numeroaselor sale descoperiri, inclusiv exoplanete și alte fenomene cosmice, cum ar fi oscilațiile stelare.

În plus, TESS a intrat în cel de al cincilea an al campaniei sale de căutare a exoplanetelor, care se va încheia în anul 2023. Ca parte a acestei campanii, satelitul va scana alte cinci sectoare din emisfera nordică, urmate de alte nouă sectoare din emisfera sudică.

În anul 6, TESS va finaliza scanarea emisferei sudice, apoi va studia 11 noi sectoare din emisfera nordică. Anul 6 se va încheia în octombrie 2024.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii