O nouă subvariantă de Omicron se răspândește în China

publicat de Florin Mitrea
39 vizualizări
Ilustrație Omicron

De când varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a apărut la sfârșitul anului 2021, ea a evoluat rapid în mai multe subvariante. O nouă variantă, BF.7, a fost identificată recent în Beijing, China, și contribuie semnificativ la creșterea numărului de infecții în China.

Deși rapoartele din China sunt destul de îngrijorătoare, nouă subvariantă pare să nu se răspândească prea mult în restul lumii.

BF.7 (prescurtarea de la BA.5.2.1.7) este o sub-descendență a variantei Omicron BA.5.

Rapoartele din China arată că BF.7 prezintă cea mai mare capacitare de infectare dintre toate subvariantele Omicron din țară, transmițându-se mai repede, având o perioadă de incubație mai scurtă și având o capacitate mai mare de a infecta persoanele care au avut anterior COVID-19 sau au fost vaccinate.

Se crede că BF.7 ar avea un număr bazal de reproducere (R0) între 10 și 18,6. Aceasta înseamnă că o persoană infectată va transmite virusul, în medie, la între 10 și 18,6 persoane. Studiile au arătat că Omicron are un R0 mediu de 5,08.

Simptomele infecției cu BF.7 sunt asemănătoare cu cele asociate cu celelalte subvariante ale Omicron, manifestându-se în principal la nivelul căilor respiratorii superioare. Pacienții pot avea febră, tuse, dureri în gât, secreții nazale și oboseală. Puțin oameni pot avea simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsături și diaree. Infecția cu BF.7 poate produce o boală mai severă la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Mutațiile subvariantei BF.7

Pe măsură ce varianta Omicron a evoluat, au apărut subvariante care evită mai eficient imunitatea dată de vaccinare sau de o infecție anterioară. Acest lucru este valabil și pentru subvarianta BF.7.

BF.7 poartă o mutație specifică, denumită R346T, în proteina spike a SARS-CoV-2 (o proteină de la suprafața virusului care îi permite atașarea de celule și infectarea lor). Această mutație, care a fost observată și la varianta BA.5, a fost asociată cu îmbunătățirea capacității virusului de a ocoli anticorpii neutralizanți generați apăruți în urma vaccinării sau după trecerea prin boală.

BF.7 în lume

În afară de China, subvariantă BF.7 a fost detectată și în câteva alte țări, inclusiv India, Satele Unite, Marea Britanie, Belgia, Germania, Franța și Danemarca.

În ciuda capacității sale de a evita sistemul imunitar, BF.7 pare să se răspândească mai puțin în alte părți ale lumii. De exemplu, în Statele Unite ea reprezintă doar 5,7% din totalul infecțiilor.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii