La începutul acestei săptămâni a avut loc o erupție solară masivă, care a aruncat particule solare la milioane de kilometri în spațiu. Echipa care operează sonda spațială Solar Orbiter a ESA/NASA spune că explozia este cea mai mare protuberanță eruptivă solară observată în aceeași imagine cu discul solar complet.
Din fericire pentru noi cei de aici de pe Pământ, erupția din 15 februarie 2022 a avut loc pe partea îndepărtată a Soarelui, adică partea care nu este îndreptată spre planeta noastră. Însă NASA și ESA prognozează că sunt posibile furtuni geomagnetice în următoarele zile, pe măsură ce regiunea din Soare unde a avut loc erupția se rotește spre noi.
O protuberanță solară constă din bucle de plasmă strălucitoare de culoare roșie, structurate de liniile de câmp magnetic generate de dinamul intern al Soarelui.
O protuberanță eruptivă are loc atunci când o astfel de structură devine instabilă și izbucnește în exterior, eliberând plasmă. De obicei, protuberanțele sunt asociate cu exploziile de particule încărcate denumite ejecții de masă coronală, care, dacă sunt îndreptate spre Pământ, pot afecta serios tehnologia noastră spațială.
O dovadă în acest sens a apărut săptămâna trecută, atunci când SpaceX a pierdut pănă la 40 dintre sateliții din rețeua Starlink după erupția a câtorva ejecții de masă coronală. Particulele solare au afectat atmosfera Pământului, făcând dificilă menținerea sateliților pe orbită.
Într-un comunicat din 8 februarie, SpaceX a declarat că ”viteza și intensitatea furtunii au făcut ca rezistența atmosferică să crească de până la 50% mai mult decât în timpul lansărilor anterioare.”
Sursa: Universe Today.