O descoperire fără precedent pare să sfideze teoriile astronomice

publicat de Florin Mitrea
63 vizualizări
Nebuloasa Orion văzută de JWST

Imaginile recent realizate de Telescopul Spațial James Webb (JWST) au surprins perechi de obiecte asemănătoare unor planete în Nebuloasa Orion. Astfel de obiecte nu au mai fost detectate până acum, potrivit CNN.

Nebuloasa Orion este un nor incandescent de gaz și praf și una dintre cele mai strălucitoare nebuloase de pe cerul nopții. Situată la circa 1.300 de ani-lumină față de Pământ, nebuloasa oferă de mult timp astronomilor o multitudine de obiecte cerești, așa cum sunt discurile protoplanetare din jurul stelelor tinere sau obiecte cu o masă între cea a planetelor și cea a stelelor.

Astronomii au folosit instrumentul NIRCam (camera în infraroșu apropiat) al JWST pentru a realiza imagini la lungimi de unde scurte și lungi ale luminii, dezvăluind detalii fără precedent și descoperiri neașteptate. În mod particular, cercetătorii au studiat Roiul Trapezium (Trapezul), o regiune în care se formează stele tinere, cu o vârstă de circa un milion de ani. Aici au fost descoperite și pitice cenușii, care sunt stele prea mici pentru a iniția fuziunea nucleară. Piticele cenușii au masa de sub 7% din cea a Soarelui.

În căutarea altor obiecte izolate cu masă mică, astronomii au descoperit ceva ce nu mai fusese văzut vreodată: perechi de obiecte asemănătoare unor planete cu masa cuprinsă între 0,6 și 13 mase ale lui Jupiter. Aceste obiecte au fost numite JuMBO (Jupiter Mass Binary Object).

Cercetătorii au descoperit 40 de perechi de JuMBO și două sisteme triple. Deși există în perechi, aceste obiecte se află, de obicei, la o distanță de aproximativ 200 de unități astronomice unul față de celălalt. Obiectele au nevoie de 20.000 – 80.000 de ani pentru a efectua o orbită completă unul în jurul celuilalt, iar temperatura lor variază între 537 și 1.260 de grade Celsius. Obiectele gazoase tinere au vârsta de doar aproximativ un milion de ani (spre comparație, sistemul nostru solar are o vârstă de 4,57 miliare de ani).

JuMBO-urile schimbă teoriile astronomice

Stelele se formează din nori imeși de gaze și praf care intră în colaps sub influența propriei atracții gravitaționale. Acest proces continuă pe măsură ce discurile de gaze și praf se rotesc în jurul stelelor, dând naștere la planete. Însă nicio teorie nu explică modul în care se formează JuMBO-urile și nici de ce acestea se întâlnesc în Nebuloasa Orion.

Unii oameni de știință cred că JUMBO sunt ca niște planete hoinare sau obiecte cu o masă planetară care călătoresc liber prin spațiu, fără a orbita o stea. Însă numeroase planete hoinare încep prin a orbita o stea înainte de a a fi aruncate în spațiu și este dificil de explicat cum acestea ar fi putut fi aruncate de pe orbită în perechi și ar fi rămas conectate gravitațional.

„Principalul lucru pe care îl învățăm de aici este că există ceva fundamental greșit în înțelegerea noastră privind fie formarea planetelor, fie formarea stelelor, fie în ambele”, spune Samuel G. Pearson, cercetător la European Space Research and Technology Centre din Olanda.

Nebuloasa Orion este o țintă preferată pentru numeroase programe de cercetare în astronomie, iar cu cât telescoapele devin mai puternice și mai sofisticate, cu atât mai multe obiecte sunt descoperite în cadrul nebuloasei.

Sursa: CNN

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii