Nucile pecan îmbunătățesc nivelurile de colesterol

publicat de Florin Mitrea
2 vizualizări
Nucile pecan îmbunătățesc nivelurile de colesterol

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Statele Unite, nucile pecan îmbunătățesc nivelurile de colesterol din sânge și contribuie la o dietă mai echilibrată. Rezultatele studiului realizat de experții americani au fost publicate în revista American Journal of Clinical Nutrition.

Participanții la studiu, și anume adulți cu risc sau bolnavi de sindrom metabolic (un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă și alte boli cronice), au fost împărțiți în două grupuri. Unul dintre grupuri și-a înlocuit gustările zilnice cu o porție de nuci pecan, în timp ce grupul celălalt a continuat cu dieta obișnuită. Persoanele care au mâncat nucile pecan au arătat îmbunătățiri ale câtorva markeri de colesterol asociați cu sănătatea inimii, comparativ cu persoanele cu dietă obișnuită.

„Înlocuirea gustărilor obișnuite cu nuci pecan a îmbunătățit factori de risc cheie pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile de colesterol din sânge”, spune Kristina Petersen, profesor de nutriție și coautoare a studiului. „Aceste rezultate se adaugă unei baze de date largi care susține beneficiile cardiovasculare ale semințelor și oferă perspective asupra  modului în care adulții își pot încorpora semințele în dietă pentru a-și îmbunătăți calitatea generală a acesteia.”

Studiul a inclus 138 de adulți care prezentau unul sau mai multe criterii asociate cu sindromul metabolic, precum grăsimea abdominală, nivelul ridicat de trigliceride, HDL scăzut, tensiunea arterială crescută și nivelul ridicat al glucozei sanguine. Vârstele participanților au fost cuprinse între 25 și 70 de ani. De asemenea, participanții au fost instruiți să nu includă în dietă și alte semințe, în afară de nucile pecan.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au consumat nuci pecan au prezentat o reducere a colesterolului total, a colesterolului LDL, a colesterolului HDL, a raportului dintre colesterolul total și colesterolul HDL și a trigliceridelor. Colesterolul LDL se poate acumula pe pereții arterelor pentru a crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Colesterolul HDL (colesterolul bun) transportă colesterolul înapoi la ficat, unde este înlăturat din corp. Drept urmare, reducerea colesterolului LDL și a raportului dintre colesterolul total și colesterolul HDL poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Trigliceridele sunt lipide necesare pentru stocarea energiei și metabolism, însă nivelul lor ridicat crește riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Potrivit autorilor studiului, cercetările anterioare sugerează că substanțele chimice cu proprietăți antiinflamatoare denumit polifenoli, întâlnite în nucile pecan, ar putea susține funcția endotelială, un factor-cheie în menținerea sănătății vaselor sanguine. Studiul nu a identificat diferențe sesizabile ale sănătății vaselor de sânge între cele două grupuri. Însă cercetătorii îndeamnă oamenii să consume mai multe alimente bogate în polifenoli, cum sunt nucile, fructele, legumele și cerealele integrale, ca modalitate de îmbunătățire a sănătății inimii.

Sura: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii