Nivelurile mării au crescut cu 38 m după ultima glaciațiune

publicat de Florin Mitrea
2 vizualizări
Nivelurile mării au crescut cu 38 m după ultima glaciațiune

Noile date geologice oferă o imagine mai clară a cât de repede și a cât de mult au crescut nivelurile mării după ultima eră glaciară, cu aproximativ 11.700 de ani în urmă. Aceste informații sunt cruciale pentru înțelegerea efectelor pe care încălzirea globală le-a avut asupra topirii calotelor glaciare și asupra creșterii nivelului mărilor.

Aceste descoperiri despre creșterea nivelului mărilor la începutul Holocenului servesc drept punct de referință atât pentru oamenii de știință, cât și pentru decidenții politici. Acest lucru este cu atât mai relevant astăzi, în contextul topirii rapide a păturilor de gheață din cauza schimbărilor climatice.

Datorită creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră, modelele climatice dezvoltate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) prezic că nivelurile mării ar putea crește cu câțiva metri până în anul 2300. Unele scenarii sugerează chiar o creștere de peste un metru în fiecare secol.

Totuși, spre deosebire de începutul Holocenului, consecințele creșterii nivelului mărilor sunt mult mai grave în prezent, în primul rând datorită creșterii populației umane și dezvoltării infrastructurii și orașelor în zonele de coastă.

Date unice din regiunea Mării Nordului

Nivelurile globale ale mării au crescut rapid imediat după ultima glaciațiune. Aceasta s-a datorat încălzirii globale și topirii imensei calote glaciare ce acoperea America de Nord și Europa.

Până acum, rata și extinderea creșterii nivelului mărilor la începutul Hologenului nu erau bine cunoscută, datorită lipsei unor date geologice certe din acea perioadă. Însă acum, pe baza unor seturi de date unice din regiunea Mării Nordului, oamenii de știință pot realiza calcule mult mai precise.

Cercetătorii au analizat o serie de foraje din zona Mării Nordului, zona care forma odinioară Doggerlandul – o fâșie de pământ care unea Marea Britanie de continentul european. Acest pământ a fost inundat odată cu creșterea nivelului mărilor.

Analizând straturile de turbă scufundate în această regiune, datându-le și aplicând tehnici de modelare, cercetătorii au arătat că, în timpul a două faze de la începutul Holocenului, ratele globale de creștere a nivelului mărilor au atins pentru scurt timp un maxim de peste un metru pe secol. Prin comparație, rata actuală de creștere a nivelului mării în Țările de Jos este de circa 3 mm pe an, echivalentul de 30 cm pe secol, fiind așteptată să crească.

Mai mult, până acum exista o incertitudine semnificativă privind creșterea totală între 11.000 și 3.000 de ani în urmă. Estimările variau între 32 și 55 de metri. Noul studiu a eliminat această incertitudine și a arătat că creșterea totală a fost de 38 de metri.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii