ACTUALIZARE 2. Se pare că anomalia de la sistemul de propulsie duce la o pierdere critică de combustibil. Echipa de control încearcă să stabilizeze pierderile, însă, în condițiile date, misiunea este în pericol.
ACTUALIZARE 1. Datorită unei anomalii la sistemul de propulsie, landerul Peregrine nu își poate îndrepta panourile solare spre Soare. Imposibilitatea alimentării cu energie electrică ar duce la anularea misiunii.
În cursul dimineții de astăzi, NASA a lansat prima misiune de aselenizare după 50 de ani. Racheta Vulcan Centaur, dezvoltată de United Launch Alliance (ULA), a lansat spre Lună landerul „Peregrine” al companiei Astrobotic din Pittsburgh, Statele Unite, care poartă 20 de încărcături diferite, inclusiv cinci instrumente științifice ale NASA. Landerul este programat să coboare pe Lună în data de 23 februarie.
Dacă Peregrine va aseleniza cu succes pe satelitul nostru natural, el va deveni prima sondă spațială americană care ajunge pe suprafața Lunii după misiunea Apollo 17 din anul 1972. Totodată, va deveni și prima misiune privată care aselenizează.
Misiunea lui Peregrine are o semnificație deosebită pentru NASA. Cele cinci instrumente ale agenției americane au fost contractate prin inițiativa CLPS (Commercial Lunar Payload Services), în cadrul căreia Peregrine desfășoară prima misiune. Contractele CLPS sunt importante pentru Programul Artemis al NASA, care își propune să trimită oamenii pe Lună în 2025 sau 2026 și să construiască o bază selenară nu mult după aceea. Baza va fi amplasată la polul sud al Lunii, unde se pare că există gheață din belșug.
Programul Artemis al NASA – spre Lună și mai departe
Programul Artemis al NASA își propune să ducă din nou oamenii pe Lună, ca un prim pas pentru o eventuală călătorie pe Marte
Cele cinci instrumente științifice ale NASA de la bordul lui Peregrine vor caracteriza mediul selenar după ce landerul va aseleniza cu succes. Instrumentul LRA (Laser Retroreflector Array) va utiliza lasere și oglinzi pentru a efectua măsurători precise ale distanței și va funcționa ca indicator al poziției lui Peregrine pe suprafața Lunii.
Instrumentul LETS (Lunar Energy Transfer Spectrometer) va măsura nivelul radiațiilor din apropierea landerului, atât pe orbita lunară, cât și la locul de aselenizare.
La bordul lui Peregrine mai există încă trei spectrometre. Acestea sunt NIRVSS (Near Infrared Volatile Spectrometers System) – pentru măsurarea hidrogenului de la suprafața Lunii; PITMS (Peregrine Ion Trap Mass Spectrometers for Lunar Surface Volatiles) – pentru analizarea atmosferei rarefiate a Lunii; și NSS (Neutron Spectrometer System) – pentru analizarea diferențelor din compoziția materialelor cu hidrogen de la suprafața Lunii între și și noapte.
În afară de instrumentele NASA, Peregrine mai are la bord alte materiale pe care alte națiuni doresc să le trimită pe Lună, ca de exemplu o bucată de rocă de pe Everest, mostre de ADN, rămășițe umane incinerate. Țările implicate sunt Mexic, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Seychelles și Nepal.
După separarea de rachetă, Peregrine va stabili legătura cu centrul de control și se va orienta către Soare. Apoi va efectua un zbor în jurul Pământului și va efectua corecțiile de curs necesare pentru a se apropia de Lună.
Peregrine este programat să intre pe orbita înaltă, eliptică, a Lunii, apoi să coboare gradual și să ajungă pe o orbită circulară la 100 km deasupra suprafeței lunare, înainte de a începe manevrele de aselenizare. Aselenizarea va avea loc doar atunci când locul de aselenizare (zona polului sud lunar) este pe partea luminată a Lunii. Data stabilită este 23 februarie.
Sursa: Space.com