Munții Făgăraș, un potențial Yellowstone al Europei

publicat de Florin Mitrea
69 vizualizări
Culmea Arpaș din Munții Făgăraș

Fundația Conservation Carpathia își propune un proiect ambițios de înființare a unui parc național forestier care să protejeze 200.000 de hectare de sălbăticie și să stimuleze ecoturismul în interesul comunităților locale. Un adevărat Yellowstone al Europei.

Munții Făgăraș, această zonă a Transilvaniei situată la marginea sudică a Munților Carpați, se numără printre cele mai sălbatice zone din Europa. Aici pot fi întâlniți urși bruni, lupi și râși, iar zimbrii au fost reintroduși recent după a absență de 200 de ani.

România are o suprafață de peste 6 milioane de hectare de pădure, din care o porțiune importantă încă este „pădure virgină”, adică pădure nefragmentată de așezările umane, cu unii dintre cei mai bătrâni arbori din Europa. Aceste păduri reprezintă ultimul adăpost pentru cele mai mari populații de carnivore mari din Europa. Însă defrișările ilegale a pus la pământ suprafețe însemnate de pădure, iar distrugerile continuă, prezentând o amenințare gravă pentru integritatea ecosistemului carpatic.

Fundația Conservation Carpathia a fost înființată în anul 2009 de către biologii Christoph și Barbara Promberger, alături de o echipă de filantropi și conservaționiști, cu scopul de a stopa tăierile ilegale de pădure și de a conserva o suprafață importantă a pădurilor din Carpați sub forma unei zone complet protejate. Acest lucru se face prin cumpărarea terenurilor și concesionare drepturilor de vânătoare, pentru protejarea completă a tuturor elementelor naturale. Fondurile necesare sunt asigurare din surse publice și private.

Viziunea Fundației este crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești, suficient de mare ca să permită existența unor populații semnificative de carnivore mari și să permită, de asemenea, desfășurarea proceselor evolutive naturale. Proiectul include situl Natura 2000 Munții Făgăraș, Parcul Național Piatra Craiului și Munții Leaota, cu o suprafață totală de peste 250.000 de hectare.

Proiectul include și implicarea comunităților locale, oferirea de locuri de muncă și creșterea numărului de turiști, precum și crearea unei economii verzi în jurul Munților Făgăraș, în beneficiul biodiversității și al oamenilor din zonă.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii