Multivitaminele nu ne ajută să trăim mai mult

publicat de Florin Mitrea
10 vizualizări
Multivitaminele nu ne ajută să trăim mai mult

Un nou studiu a descoperit că multivitaminele nu ne ajută să trăim mai mult, deși alte dovezi arată că ele aduc unele beneficii pentru sănătate ce ajută oamenii în vârstă să ducă o viață mai bună. Cercetătorii de la US National Institute of Health (NIH) și-au extras datele din trei studii ample, în cadrul cărora peste 390.000 de adulți au oferit informații despre dietă și sănătate în decursul a aproape trei decenii.

„Mulți americani utilizează multivitamine pentru a-și menține și îmbunătăți sănătatea”, spune Eikka Loftfield, epidemiolog la NIH. Dar dacă promisiunile unei sănătăți mai bune se traduc printr-o viață mai lungă este o altă întrebare. Rezultatele acestei analize confirmă descoperirile în mare parte negative ale studiilor anterioare, indicând că un regim zilnic cu multivitamine nu ne va prelungi viața. Dimpotrivă, riscul de a muri din orice cauză a fost cu puțin mai mare (cu 4%) în rândul utilizatorilor de multivitamine.

Ar putea exista câteva explicații pentru aceasta, dar ele sunt dificil de descifrat. De exemplu, persoanele cu probleme de sănătate legate de vârstă ar putea fi mai predispuse să încerce multivitaminele. Cu toate acestea, oamenii care iau multivitamine adesea mănâncă mai sănătos, fac mai multe exerciții fizice, fumează mai puțin și câștigă destui bani pentru a-și permite suplimente – toți aceștia sunt factori ce pot îmbunătăți sănătatea.

În general, participanții la studiu erau destul de sănătoși, fără istoric de cancer sau alte boli cronice, însă utilizatorii de multivitamine tindeau să aibă a alimentație mai de calitate și un index de masă corporală mai mic – un instrument de măsurare a stării de sănătate adesea criticat și acum descurajat.

Toși acești factori de incertitudine, care au fost bine luați în considerare în cadrul studiului, au pus în umbră analizele anterioare; marea varietate de multivitamine a făcut, de asemenea, de-a dreptul dificilă compararea acestora de la un studiu la altul.

Luarea unor vitamine specifice poate ajuta persoanele cu deficiențe diagnosticate medical, cum ar fi deficiențele de fier sau de vitamina B, ori femeile însărcinate. O serie de evaluări recente sugerează că multivitaminele ar putea îmbunătăți memoria și ar încetini declinul cognitiv, dar doar la adulții în vârstă și pentru scurt timp. Vitaminele cu proprietăți antioxidante, cum sunt vitamina C și zincul, par să prevină degenerarea maculară, o afecțiune care se manifestă prin pierderea vederii la vârste înaintate.

Totuși, suplimentele pot fi nocive sau chiar riscante dacă sunt administrate în doze în exces sau cu alte vitamine ori dacă interacționează cu medicamentele luate cu prescripție medicală. Suplimentele cu beta-caroten pot crește riscul de cancer pulmonar, iar vitamina K poate reduce eficacitatea medicamentelor anticoagulante; calciul și zincul limitează absorbția antibioticelor.

De asemenea, multivitaminele nu sunt reglementate la fel ca medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau alte medicamente fără prescripție medicală, ceea ce lasă loc multor afirmații de marketing exagerate cu privire la eficacitatea lor.

Obținerea necesarului zilnic de vitamine din dietă, spre deosebire de administrarea lor prin suplimente, reprezintă, pentru majoritatea oamenilor, calea cea mai sigură. De exemplu, un studiu din anul 2023 a arătat că trecerea la o alimentație sănătoasă poate prelungi viața cu 10 ani.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii