Multe marsupiale au o viață socială complexă

publicat de Florin Mitrea
15 vizualizări
Petaurus norfolcensis

În general considerate solitare, marsupialele prezintă o varietate de relații sociale care nu au fost bine cunoscute până acum, potrivit un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B. și citat de Science News. Descoperirile ar putea avea implicații asupra modului în care oamenii de știință gândesc despre stilul de viață al primelor mamifere.

Mamiferele posedă o sumedenie de sisteme de organizare socială, de la interacțiunile efemere ale jaguarilor din zonele umede ale Americii de Sud până la comunitățile subterane asemănătoare furnicilor ale șobolanilor-cârtiță.

Marsupialele – un subgrup de mamifere care dau naștere unor pui relativ subdezvoltați crescuți în marsupiu – au fost considerate în mare măsură solitare. Se știa că unele specii de cangur formează grupuri tranzitorii sau permanente alcătuite din zeci de indivizi. Însă printre marsupiale, legăturile pe termen lung dintre masculi și femele erau considerate rare și nu existau exemple de creștere în comun a puilor. Studiile anterioare considerau că aproximativ 90% dintre speciile de marsupiale sunt solitare.

Clasificarea vieții sociale

Cercetătorii au dezvoltat o bază de date cu studiile privind organizarea socială a marsupialelor, luând în considerare variația populațiilor unei specii și evoluția vieții sociale a marsupialelor. Autorii au compilat datele provenite de la 120 de studii efectuate pe 149 de populații aparținând la 65 de specii de marsupiale și au realizat o clasificare a acestora după mai multe criterii: populații cu indivizi solitari, populații cu indivizi care trăiesc în perechi (mascul și femelă) și populații cu indivizi care trăiesc în grupuri (un mascul și mai multe femele, mai mulți masculi și mai multe femele sau grup format din indivizi de același sex).

În timp ce 19 specii (31% dintre speciile studiate) par să fie strict solitare, aproape jumătate dintre specii trăiesc întotdeauna în perechi sau în grupuri. Echipa a descoperit, de asemenea, numeroase variații în cadrul aceleași specii, 27 dintre cele 65 de specii încadrându-se în mai multe tipuri de clasificare socială.

Atunci când cercetătorii au raportat aceste  variații sociale la condițiile climatice din Australia, ei au observat că diversitatea socială era mai frecventă în mediile uscate, cu puține precipitații. Este posibil ca posibilitatea trecerii de la viața solitară la viața în grup să acționeze ca un tampon împotriva impredictibilității resurselor.

Implicații în privința primelor mamifere

Autorii studiului au efectuat analize pe computer pentru a compara relațiile evolutive ale marsupialelor cu modul lor de formare a relațiilor sociale. Aceasta a permis echipei să prezică organizarea socială a primelor marsupiale, care s-au separat de mamiferele cu placentă în urmă cu circa 160 de milioane de ani. Deoarece marsupialele de astăzi erau considerate solitare, s-a considerat că strămoșii marsupialelor – și primele mamifere în general – erau și ei solitari.

Echipa a constatat că marsupialele ancestrale erau solitare, cu o probabilitate de 35%. Însă diferite combinații ale celorlalte moduri de organizare socială erau și ele posibile, cu o probabilitate de 65%. Așadar, este mai probabil ca strămoșii să nu fi fost solitari.

Noile descoperiri oferă perspective privind diversitatea modului de viață socială a primelor mamifere.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2023  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii