Microplasticul – acele fragmente minuscule de plastic – se întâlnește peste tot. El a pătruns în lanțul trofic, s-a acumulat în oceane, plutește printre nori, s-a depus pe vârfurile munților și chiar a pătruns în interiorul corpului uman. Oamenii de știință lucrează neabătut pentru a înțelege consecințele acestei poluări extinse.
Una dintre descoperiri s-a dovedit a fi surprinzătoare și neliniștitoare: microplasticul ar putea contribui la rezistența la antibiotice. Cercetătorii de la Universitatea din Boston, Statele Unite, au descoperit că bacteriile expuse la microplastic au devenit rezistente la mai multe antibiotice utilizate pentru tratarea infecțiilor obișnuite.
Acest lucru ridică îngrijorări deosebite pentru persoanele care trăiesc în zone supraaglomerate, cum sunt taberele de refugiați, unde deșeurile de plastic se acumulează și infecțiile bacteriene se răspândesc mai ușor. Studiul, publicat în revista Applied and Environmental Microbiology, evidențiază un risc în creștere pentru sănătatea publică.
„Faptul că microplasticul se întâlnește peste tot în jurul nostru, mai ales în zonele în care infrastructura sanitară este deficitară, reprezintă o îngrijorare ce ar putea prezenta un risc ridicat pentru comunitățile aflate în dezavantaj”, spune Muhammad Zaman, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea din Boston.
Se estimează că un număr de 4,95 de milioane de decese anuale sunt asociate cu infecțiile cauzate de microbii rezistenți la antibiotice. Bacteriile devin rezistente la antibiotice din mai multe motive, inclusiv utilizarea haotică a medicamentelor, însă un factor cu o mare importanță este micromediul (mediul din imediata vecinătate a microbului) unde bacteria sau virusul se replică.
Plasticul oferă o suprafață la care bacteriile se pot atașa și o pot coloniza. Odată atașate de o suprafață, bacteriile creează o biopeliculă (biofilm) – o substanță lipicioasă care acționează ca un scut, protejând bacteria de invadatori și ținând-o bine fixată. Chiar dacă bacteriile pot crea biopelicule pe orice suprafață, cercetătorii au observat că microplasticul îmbunătățește atât de mult biopelicula, încât antibioticele nu o mai pot penetra.
În trecut, oamenii au asociat rezistența la antibiotice cu comportamentul pacientului, adică faptul de a nu lau antibioticele așa cum au fost prescrise. Însă o persoană nu poate face mai nimic dacă trăiește într-un mediu cu o expunere ridicată la infecții rezistente. De aceea cauzele sociale și de mediu ale superbacteriilor rezistente la medicamente nu pot fi ignorate. Prevalența microplasticului ar putea adăuga un nou element de risc la un sistem de sănătate deja subfinanțat și puțin studiat – sistemul de sănătate care servește refugiații.
Sursa: SciTechDaily