Marea Mediternă, lovită de un val de căldură marină

publicat de Florin Mitrea
102 vizualizări
Hartă încălzirea Marea Mediterană

Valurile de căldură marină reprezintă creșteri extreme ale temperaturii oceanului în decursul unei perioade extinse de timp. Magnitudinea și frecvența lor au impacturi negative asupra ecosistemelor marine, amenințând biodiversitatea oceanului și industria pescuitului, acvacultura și turismul.

Temperaturile ridicate asociate cu valurile de căldură marină pot provoca fenomene meteorologice extreme, cum sunt furtunile tropicale și uraganele, și perturbă ciclul apei, cauzând inundații, secete și incendii de vegetație mai frecvente.

Pe măsură ce temperaturile oceanului global continuă să crească, valurile de căldură marină devin tot mai răspândite și este de așteptat să crească în intensitate, durată și frecvență din cauza schimbărilor climatice induse de activitatea omului.

Prognozarea apariției și duratei valurilor de căldură marină, precum și înțelegerea impactului acestora asupra ecosistemelor marine, sunt esențiale și pot ajuta la protejarea ecosistemelor și a comunităților locale.

Proiectul CAREHeat (Detection and threats of marine heat waves) își propune să dezvolte noi strategii pentru identificarea valurilor de căldură marine, să le analizeze tendința și să înțeleagă impactul lor asupra vieții marine. Proiectul, care a început în martie 2022, utilizează date aproape în timp real despre temperaturile de la suprafața oceanului furnizate de Copernicus Marine Service și a putut detecta și monitoriza valul de căldură marină apărut în Marea Mediterană în această vară.

Echipa de cercetători a descoperit că acest val de căldură marină extremă a început în a doua jumătate a lunii aprilie și s-a extins în centrul și nord-vestul Mării Mediterane. În această regiune, temperaturile apei de la suprafața mării au crescut în mod accelerat începând cu data de 10 mai, de la 16 ºC la 22 ºC, în doar zece zile.

Marea Mediterană

Țărmurile Mării Mediterane și lumea lor vie

Țărmurile Mării Mediterane sunt mult mai mult decât simple locuri de vacanță. Ele oferă habitate variate multor categorii de viețuitoare [...]

În Marea Ligurică (un braț al Mării Mediterane), intensitatea maximă a valului de căldură a fost înregistrată pe 21 iulie, când media anomaliei termice a atins 5 °C. La data de 13 septembrie, valul de căldură din Mediterana încă mai persista.

„Încă mai observăm o anomalie de circa 2 ºC a temperaturii medii a suprafeței mării, care s-a intensificat în nord-vestul Mediteranei, unde anomalia depășește 4 ºC”, spune Rosalia Santoreli, coordonatoarea Proiectului CAREHeat.

Echipa de cercetători va continua să monitorizeze evoluția valului de căldură pentru a înțelege modul în care temperatura se propagă sub suprafața apei, care este cauza acestui eveniment extrem și care este impactul său asupra ecosistemului marin din Marea Mediterană.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii