Marea insulă de gunoaie din Pacific, umplută cu plastic din doar câteva locuri

publicat de Florin Mitrea
272 vizualizări
Deșeuri de plastic

Echipamentul de pescuit din doar cinci regiuni reprezintă cea mai mare parte a resturilor de plastic care plutesc în „Marea insulă de gunoaie din Pacificul de Nord”, o zonă vastă din Oceanul Pacific de Nord în care există zeci de mii de tone de plastic.

Un studiu recent a descoperit că până la 86% dintre bucățile mari de plastic care plutesc în marea insulă de gunoaie sunt obiecte abandonate, pierdute sau aruncate de pe vasele de pescuit. Constatarea este cumva contraintuitivă, deoarece cea mai mare parte a plasticului marin ajunge în oceane prin intermediul râurilor.

O mare de plastic

Regiunea contaminată a fost descoperită în anul 1997, când echipajul unui nave care naviga din Insulele Hawaii în California a observat plastic împrăștiat pe o întindere îndepărtată a oceanului. Plasticul se acumulează acolo unde curenții oceanici converg, formând o „insulă” de gunoaie despre care unii cercetători cred că include 1,8 trilioane de bucăți de plastic. Uneori, aceste resturi sunt confundate cu hrana de către țestoase și alte animale.

Un studiu din anul 2018 a constatat că plasele de pescuit reprezintă aproape jumătate dintre aceste resturi. Plasele de pescuit provin, cu siguranță, de la vasele de pescuit, însă echipa de cercetători nu a putut determina sursa celorlalte resturi din zonă. Așadar, în anul 2019, Ocean Cleanup a colectat peste 6.000 de resturi plutitoare din insula de gunoaie, totalizând în jur de 547 kg, și le-a analizat pentru a descoperi litere sau logo-uri care să indice proveniența acestora.

Cercetătorii au determinat datele de fabricație a zeci dintre resturile de plastic colectat, inclusiv o geamandură din anul 1966. Ei au putut stabili regiunile de origine pentru 232 de obiecte. O treime dintre resturile identificate proveneau din Japonia – probabil și din cauza tsunamiului care a lovit țara în anul 2011 -, iar restul proveneau din Taiwan, Statele Unite, Coreea de Sud, China continentală, Hong Kong și Macau.

Deșeuri din Marea insulă de deșeuri

Cea mai mare parte a plasticului ajunge în oceane prin intermediul râurilor, însă obiectele din plastic mai mari de 5 cm din Marea insulă de gunoaie din Pacific sunt generate de activitatea de pescuit. Doar câteva regiuni sunt la originea majorității resturilor colectate de cercetători în perioada 2015-2019.

În mod remarcabil, din resturile oceanice lipsea plasticul provenit din țările cunoscute pentru poluare cu plastic crescută a râurilor. Acest lucru a fost surprinzător, spun autorii, deoarece se crede că râurile sunt sursa principală a plasticului ajuns în oceane. În schimb, se pare că cea mai mare parte a resturilor de plastic din ocean au fost aruncate de vapoarele aflate în trecere.

Toate acestea sugerează că plasticul aruncat pe uscat tinde să se acumulează de-a lungul coastelor, în timp ce plasticul aruncat pe mare se acumulează sub forma unor insule de gunoaie, spun autorii. Pescuitul reprezintă principale sursă a gunoaielor adunate în Pacificul de Nord.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii