Lupul etiopian (Canis simensis), o specie de carnivore mari care trăiește în zonele înalte ale Etiopiei, se hrănește aproape exclusiv cu rozătoare. Însă acestor prădători le place și ceva dulce, deoarece uneori beau nectarul crinului-făclie, o plantă africană din familia Asphodelaceae.
Acest comportament sugerează un rol neașteptat al lupilor în ecologie: acela de polenizatori. Pe măsură ce mamiferul linge nectarul de pe flori, botul său se poate acoperi cu polen ce poate fi transferat de la o floare la alta.
Mamiferele care se hrănesc cu nectar, așa cum sunt veverițele marsupiale, trăiesc de obicei în copaci și cântăresc mai puțin de șase kilograme. Însă lupul etiopian, care cântărește în jur de 15 kg, este primul carnivor mare cunoscut care se hrănește cu nectar, spune Sandra Lai, biolog în cadrul Programului de Conservare a Lupului Etiopian al Universității Oxford.
Populațiile locale și oamenii de știință au observat de mult ori cum lupii ling florile în timpul sezonului de înflorire, deși acest comportament nu a mai fost documentat până acum. În mai și iunie 2023, cercetătorii din cadrul programului au monitorizat șase lupi din trei haite diferite în timp ce animalele se hrăneau cu florile crinului-făclie. Patru lupi au vizitat câteva plante de pe florile cărora au lins nectarul. Două dintre animale au dovedit un apetit chiar mai ridicat pentru ceva dulce, ospătându-se de pe urma a peste 20 de flori dintr-un grup.
Deoarece lupii studiați făceau parte din haite diferite, acest comportament de hrănire pare a fi răspândit pe larg în cadrul speciei. Însă nu este clar dacă polenul ajuns pe botul animalelor ajută la polenizare. Acest lucru va trebui analizat ulterior, luând în considerare și alți polenizatori.
Alte specii de păsări și insecte se hrănesc cu nectarul crinilor-făclie, la fel babuinii și oamenii, care folosesc lichidul ca îndulcitor. Este posibil ca animalele de dimensiuni mai mici, care pătrund adânc în interiorul florilor, să fie polenizatori mai eficienți decât cei care colectează nectarul de la suprafață.
Sursa: Science News