JWST confirmă distanțele dintre galaxii măsurate de Telescopul Hubble

publicat de Florin Mitrea
3 vizualizări
JWST confirmă distanțele dintre galaxii

Noile observații realizate de JWST (Telescopul Spațial James Webb) sugerează că o nouă trăsătură a universului – nu o eroare în măsurătorile efectuate de telescop – ar putea fi la baza misterului din spatele expansiunii mai rapide a universului în prezent decât în primele miliarde de ani de la nașterea sa.

Noile date confirmă măsurătorile efectuate de Telescopul Spațial Hubble asupra distanțelor din stelele și galaxiile apropiate, oferind astfel o verificare încrucișată pentru a rezolva nepotrivirile din măsurătorile vitezei de expansiune a universului. Cunoscută sub denumirea de „conflictul Hubble” (Hubble tension), această discrepanță a rămas neexplicată chiar și de către cele mai bune modele cosmologice.

„Discrepanța dintre rata de expansiune observată și predicțiile modelului standard sugerează că înțelegerea noastră asupra universului ar putea fi incompletă. Însă având în vedere că cele două telescoape ale NASA își confirmă reciproc măsurătorile, trebuie să luăm foarte în serios problema conflictului Hubble”, spune Adam Riess, laureat al Premiului Nobel și autor principal al studiului.

Autorii studiului au utilizat un set de date amplu colectat de JWST în primii săi doi ani în spațiu pentru a verifica măsurătorile efectuate de Telescopul Hubble asupra ratei de expansiune a universului, cunoscută sub denumirea de constanta Hubble. Ei au folosit trei metode pentru a calcula distanțele până la galaxiile ce conțin supernove, concentrându-se pe distanțele determinate de Telescopul Hubble.

Observațiile efectuate de ambele telescoape s-au aliniat aproape perfect, fapt care a relevat că măsurătorile realizate de Hubble sunt corecte și că o eroare a telescopului nu se află în spatele conflictului Hubble.

Cu toate acestea, constanta Hubble încă rămâne un mister, deoarece măsurătorile efectuate de telescoape produc valori mai mari decât proiecțiile modelului cosmologic standard – un cadru general acceptat privind funcționarea universului. În timp ce modelul standard atribuie constantei Hubble o valoare de 67-68 kilometri pe secundă pe megaparsec (km/s/Mpc), măsurătorile efectuate cu ajutorul telescoapelor îi conferă o valoare între 70 și 76, cu o medie de 73 de kilometri pe secundă pe megaparsec.

Această nepotrivire a intrigat cosmologii de mai multe decenii, deoarece diferența de 5-6 km/s/Mpc este prea mare pentru a putea fi explicată prin erori ale telescoapelor. (Megaparsecii sunt distanțe uriașe: un megaparsec are 3,26 milioane de ani-lumină, iar un an-lumină este distanța parcursă de lumină într-un an, adică 9,4 trilioane de kilometri.)

Drept urmare, deoarece observațiile efectuate de JWST exclud posibilitatea unor erori în  măsurătorile realizate de Telescopul Hubble, conflictul Hubble ar putea avea la bază factori necunoscuți cosmologilor sau lipsuri în înțelegerea anumitor fenomene fizice.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii