Ionocitele, celule implicate în reglarea nivelului de apă și săruri

publicat de Florin Mitrea
29 vizualizări
Ionocite în epiteliul respirator

Ionocitele sunt un tip de celule bogate în mitocondrii și implicate în reglarea nivelurilor de apă și săruri din organismul animalelor. Aceste celule se găsesc în diferite organe ale animalelor, cum sunt branhiile peștilor, tuburile lui Malpighi de la insecte, branhiile crustaceelor și plămânii omului.

Ionocitele îndeplinesc diferite roluri, în funcție de mediu și de organismul în care se află. De exemplu, la peștii marini, ionocitele ajută la îndepărtarea excesului de ioni de sodiu și clor din corp, în timp ce la peștii de apă dulce ele ajută la absorbția acestor ioni din apă. 

Aceste celule conțin, de asemenea, o proteină specială denumită CFTR, care este importantă pentru menținerea fluidității mucusului căilor respiratorii. La oameni, o mutație a genei CFTR provoacă fibroză chistică, o boală care afectează plămânii și alte organe și care determină inflamarea cronică, infectarea și vătămarea acestora.

Rolul proteinei CFTR este de a transporta ionii de clor și alte molecule prin membranele celulelor care produc mucus, transpirație, salivă, lacrimi și enzime digestive. Acest lucru ajută la menținerea echilibrului de săruri și apă la suprafața acestor celule și organe. CFTR reglează, de asemenea, activitatea altor canale de ioni și proteine implicate în secreția și absorbția fluidelor.

CFTR este importantă pentru funcționarea normală a plămânilor, pancreasului, ficatului, intestinului și sistemului reproducător.

Așadar, ionocitele ajută la reglarea nivelurilor de apă și săruri prin transportarea ionilor prin membranele lor cu ajutorul diferitelor proteine și canale. Aceste proteine și canale sunt specifice fiecărui tip de ion, cum sunt sodiul, clorul, potasiul, calciul și bicarbonatul. Ionocitele fie pot secreta, fie pot absorbi ioni, în funcție de nevoile organismului și de concentrațiile ionilor din fluidele învecinate.

De exemplu, la peștii de apă sărată, ionocitele secretă ioni de sodiu și clor pentru preveni deshidratarea și a menține echilibrul osmotic, iar la peștii de apă dulce, ionocitele absorb ionii de sodiu și clor pentru a preveni diluția și a menține echilibrul osmotic. Ionocitele ajută, de asemenea, la reglarea pH-ului corpului prin schimbul de ioni de hidrogen și bicarbonat. Ele sunt sensibile la modificările din mediu și își pot ajusta activitatea în consecință.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign