Ingenuity și-a încheiat oficial misiunea pe Marte

publicat de Florin Mitrea
29 vizualizări
Ingenuity fotografiat de roverul Perseverance pe Marte

După aproape trei ani, Ingenuity, micul elicopter care a însoțit roverul Perseverance al NASA pe Marte și primul vehicul care a decolat de pe o lume străină, și-a încheiat oficial misiunea. Una dintre elicile sale a suferit o defecțiune, iar aparatul nu mai poate zbura.

Ingenuity și Perseverance au ajuns pe Marte în februarie 2021. După câteva luni, micul elicopter a decolat de pe suprafața marțiană, s-a ridicat la trei metri altitudine și l-a fotografiat pe Perseverance, în primul său zbor de test.

Micul robot zburător a depășit cu mult așteptările – planul inițial era ca el să zboare doar de câteva ori în decurs de 30 de zile. Obiectivul său era să demonstreze dacă zborul pe Marte este posibil. În schimb, Ingenuity a zburat de 72 de ori, acoperind o distanță de 14 ori mai mare decât fusese planificat și acumulând peste două ore de zbor.

În timpul zoburilor sale, micul elicopter a desfășurat și misiuni științifice. El a făcut cartografieri tridimensionale ale împrejurimilor, a mers în locuri în care Perseverance nu putea ajunge și a căutat locuri potențiale pentru investigații științifice.

Iată mai jos primul zbor marțian al lui Ingenuity, efectuat pe 19 aprilie 2021. Zborul a fost filmat de Perseverance, care se afla la o distanță de siguranță.

Ingenuity a ajutat oamenii de știință să descopere că, spre deosebire de Pământ, viteza sunetului pe Marte depinde de tonalitate, probabil datorită cantității mari de dioxid de carbon din atmosfera planetei. Aparatul și-a demonstrat capacitatea de a-și alege singur locurile de amartizare, de a se autocurăța după furtunile de praf și de a efectua fotografii uimitoare ale mediului marțian.

Ce s-a întâmplat cu Ingenuity?

În timpul celui de al 70-lea zbor, efectuat în decembrie în apropierea marginii craterului Jezero, robotul a ajuns într-o zonă plină de nisip și lipsită de roci, ceea ce a reprezentat o provocare pentru sistemul său de navigație autonomă, care folosește trăsături precum rocile pentru a se orienta. La următorul zbor, elicopterul nu s-a mai putut orienta bine și a executat o amartizare de urgență.

Pe 19 ianuarie, NASA a anunțat că Ingenuity a pierdut pentru scurt timp legătura cu Perseverance în timp ce revenea la suprafață în timpul celui de al 72-lea zbor. Chiar dacă legătura a fost restabilită repede, aparatul a suferit daune în timpul amartizării și nu a mai putut decola. Imaginile au confirmat apoi afectarea uneia dintre elicile elicopterului.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii