Infamul asteroid Apophis a fost ”redescoperit”

publicat de Florin Mitrea
178 vizualizări
Asteroidul Apophis

Oamenii de știință au testat recent un sistem de avertizare împotriva asteroizilor periculoși. Peste 100 de oameni de știință din 18 țări au luat parte la proiect, timp în care cerul de fost scanat în mod regulat în căutarea unor corpuri cerești potențial periculoase. Astfel a fost ”redescoperit” infamul asteroid 99942 Apophis.

Organizația non-profit B612 Foundation susține activitatea de cercetare și tehnologia pentru cartografierea Sistemului Solar. După rescanare, Apophis a primit din nou statutul de ”potențial periculos”.

Apophis a stârnit deja îngrijorări atunci când a fost descoperit pentru prima dată, în anul 2004. La acea vreme, orbita asteroidului nu era bine cunoscută, motiv pentru care a fost calculat un risc ridicat de coliziune cu Pământul în anul 2029 sau 2036.

Recent, astronomii au fost însărcinați să efectueze o nouă analiză pentru a demonstra capacitatea sistemului de avertizare de a identifica rapid și a evalua pericolul asociat cu orice viitor asteroid.

Puterea lui Apophis

În timpul testelor, Apophis a fost detectat pentru prima dată de Catalina Sky Survey din Arizona, S.U.A., iar apoi a fost înregistrat de sistemul de avertizare timpurie pentru coliziuni cu asteroizi (ATLAS), din care fac parte observatoare din Chile, Hawaii și Africa de Sud. Poate că cele mai importante măsurători au fost cele efectuate de sonda spațială NEOWISE, care și-a folosit capacitatea de termoviziune pentru a măsura cu precizie forma și mărimea lui Apophis. Sonda l-a identificat drept ”un obiect alungit, cu un diametru între 270 și 410 metri.”

Pe baza măsurătorilor lui NEOWISE, oamenii de știință de la Ames Research Center al NASA au obținut o estimare mai preciză a energiei ce va fi eliberată dacă Apophis se va ciocni cu Pământul. Ei au calculat că impactul ar elibera o energie de 8,5 x 1019 jouli, ceea ce este echivalentul a 20 de milioane de kilotone de TNT. Pagubele produse de Apophis ar fi devastatoare, dar numai la scară regională; asteroidul nu este suficient de mare pentru a provoca o extincție în masă a umanității.

Nicio coliziune în următorii 100 de ani

În anul 2020, Uniunea Astronomică Internațională a anunțat că riscul coloziunii dintre Apophis și Pământ este minim. Totuși, nu existau suficiente informații pentru a-l exclude în totalitate.

”În ciuda faptului că știam că Apophis nu va intra în coliziune cu Pământul în anul 2029, existau numeroase incertitudini în privința orbitei obiectului, care, teoretic, ar fi permis a coliziune”, spune Davide Farnocchia, de la Jet Propulsion Laboratory.

Farnocchia a condus echipa care a calculat orbita lui Apophis folosind Goldstone Solar System Radar din California, în anul 2021. Acest radar terestru a făcut posibilă obținerea unor imagini ale lui Apophis și, de asemenea, a măsurat distanța și viteza acestuia, ceea ce a permis calcularea cu acuratețe a orbitei asteroidului. Toate aceste informații au fost suficiente pentru a exclude o coliziune în anul 2029 sau cel puțin pentru următorii 100 de ani.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii