Incendiile amenință pădurile mai mult ca niciodată

publicat de Florin Mitrea
61 vizualizări
Incendiu de pădure

O treime din pădurile din lume sunt tăiate pentru lemn. Industria lemnului generează 1,5 trilioane de dolari anual, însă incendiile amenință exploatările forestiere și industria hârtiei mai mult ca niciodată.

Potrivit unui studiu recent publicat în Nature Geoscience, între anii 2001 și 2021, incendiile forestiere au distrus păduri cu suprafața echivalentă cu cea a Marii Britanii. Cantitatea de lemn arsă în timpul incendiilor forestiere a crescut semnificativ în ultimul deceniu, cele mai afectate zone fiind vestul Statelor Unite, Canada, Siberia, Brazilia și Australia. Din punct de vedere cantitativ, această înseamnă 25 de milioane de hectare de pădure arse grav.

Cererea de lemn este de așteptat să se tripleze până în anul 2050, ceea ce va face o provocare din aprovizionarea cu acest produs. De aceea este necesară adoptarea unei noi strategii de management pentru a combate amenințarea tot mai crescută a incendiilor de pădure.

De ce ard pădurile?

Schimbările climatice sunt principala cauză a incendiilor de pădure. Creșterea riscului de incendiu este rezultatul firesc al creșterii temperaturii globale și, în unele locuri, al reducerii cantității de precipitații.

Totuși, nu este clar de ce sunt pierdute atât de multe păduri aflate în producție, mai ales în ultimul deceniu. O posibilă explicație ar fi aceea că exploatările forestiere fac pădurile mai inflamabile. Acest lucru a fost observat în anumite părți din sud-estul Australiei, unde pădurile ardeau oricum în mod natural, dar cu o intensitate mai redusă. De asemenea, în pădurile exploatate crește riscul de incendii severe.

Ce înseamnă aceasta pentru noi?

Indiferent de motiv, este clar că incendiile de pădure vor avea un impact important asupra aprovizionării globale cu lemn și asupra industriei lemnului. Acest lucru constituie o problemă uriașă pentru societate și mediu, deoarece cererea de lemn este de așteptat să crească în anii următori, în parte datorită tranziției de la utilizarea cimentului (un produs cu o amprentă de carbon însemnată) în construcții.

În multe părți ale lumii, este nevoie de 80-100 de ani sau chiar mai mult pentru ca un arbore să ajungă la dimensiunile optime pentru a fi exploatat. Deci creșterea frecvenței incendiilor forestiere face ca puține păduri să supraviețuiască suficient de mult pentru a ajunge la maturitate. Mai mult, având în vedere ciclul lor îndelungat de creștere (40-100 de ani sau mai mult), pădurile din viitor se vor confrunta cu un climat diferit față de cel de astăzi.

Cum răspundem provocărilor?

Dacă producția de lemn devine tot mai costisitoare, iar lemnul devine tot mai greu de găsit, ar putea crește presiunea pe industria lemnului și autorități să înceapă exploatarea pădurilor tropicale, cu o valoare ridicată din punct de vedere al biodiversității și conservării.

O modalitate de abordare a problemei este creșterea suprafețelor cultivate cu arbori pentru lemn. Plantațiile deja produc aproximativ o treime din principalele forme de lemn – spre deosebire de 3%, cât reprezintă contribuția pădurilor naturale.

Plantațiile de arbori bine gestionate pot ajunge la maturitate în câteva decenii. Acest timp este mult mai scurt decât timpul necesar pădurilor naturale să ajungă la maturitate, ceea ce sporește șansele  ca arborii să poată fi exploatați înainte de a fi distruși de un incendiu forestier.

Însă plantațiile, la fel ca pădurile regenerate pe cale naturală, pot fi foarte inflamabile. De aceea riscul de incendiu trebuie gestionat cu atenție, inclusiv din punct de vedere al planificării – evitarea amplasării culturilor în apropierea comunităților umane.

O altă strategie de protejare a resurselor de lemn este adoptarea de noi tehnologii pentru detectarea mai rapidă și înlăturarea surselor de foc, așa cum sunt cele rezultate de la descărcările electrice.

Orice incendiu are dimensiuni mici la început și în acest moment el este cel mai ușor de stins. De aceea au fost dezvoltate drone și vehicule aeriene fără pilot care pot detecta incendiile și pulveriza apă și alte materiale pentru stingerea focului, pentru a stinge incendiile în faza lor incipientă.

Noile tehnologii, împreună cu o mai bună gestionare a plantațiilor de arbori, vor fi esențiale atât pentru protejarea pădurilor, cât și pentru asigurarea unei aprovizionări constante cu lemn pentru industrie.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii