Încălzirea globală riscă cea mai mare extincție a vieții marine din ultimele 250 milioane de ani

publicat de Florin Mitrea
88 vizualizări
Mucilagiu marin

Încălzirea globală provoacă modificări atât de drastice ale oceanelor, încât riscă să ducă la un eveniment de extincție în masă a speciilor marine cum nu a mai existat pe Pământ în ultimele zeci de milioane de ani.

Accelerarea schimbărilor climatice are un impact profund asupra ecosistemelor oceanice, impact care crește riscul de extincție și reduce diversitatea vieții marine la niveluri care nu au mai fost întâlnite în istoria recentă a planetei noastre.

Temperatura apei marine crește într-un ritm constant datorită căldurii produse de arderea combustibililor fosili, în timp ce nivelurile oxigenului din ocean se prăbușesc, iar apa se acidifică în urma absorbirii dioxidului de carbon din atmosferă. Aceasta înseamnă că oceanele sunt supraîncălzite și luptă pentru o gură de aer – volumul de ape oceanice lipsite total de oxigen a crescut de patru ori începând din anii 1960 -, devenind din ce în ce mai ostile pentru viață. Viețuitoarele acvatice, cum sunt scoicile, midiile și creveții, nu își mai pot forma corect cochiliile din cauza acidificării apei marine.

Toate acestea înseamnă că planeta ar putea suferi o extincție în masă care ar putea rivaliza cu cele din trecutul Pământului, potrivit noului studiu, publicat în revista Science. Presiunile exercitate de creșterea temperaturilor și scăderea nivelurilor de oxigen se aseamănă cu evenimentul de extincție în masă care a avut loc la sfârșitul Permianului, în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani. Acest cataclism a dus la dispariția a până la 96% dintre animalele marine de pe planetă.

”Chiar dacă magnitudinea pierderii speciilor nu este la același nivel, mecanismul prin care aceasta are loc ar fi același”, spune Justin Penn, climatolog la Universitatea Princeton din S.U.A., coautor al noului studiu. ”Viitorul vieții din oceane depinde în mare măsură de ceea ce vom decide să facem cu gazele de efect de seră. Am putea vedea două tipuri total diferite de oceane, dintre care unul golit de cea mai mare parte a vieții pe care o vedem astăzi […]”.

Niveluri de extincție cu adevărat catastrofale ar putea fi atinse dacă lumea ar emite neabătută gaze cu efect de seră, ducând la o încălzire medie cu peste 4 ºC față de nivelurile preindustriale până la sfârșitul acestui secol. Acest lucru ar declanșa extincții care ar remodela viața din oceane timp de câteva secole, pe măsură ce temperaturile continuă să crească.

Dar chiar și în cele mai bune scenarii, lumea tot va pierde o parte semnificativă a vieții marine. La 2ºC de încălzire peste nivelurile preindustriale, prognozată chiar și în condițiile angajamentelor actuale ale guvernelor lumii, aproximativ 4% dintre cele două milioane de specii din oceane vor dispărea.

Peștii și mamiferele marine din regiunile polare sunt cele mai vulnerabile, potrivit studiului, deoarece ele nu vor putea migra spre alte zone cu climat mai rece, spre deosebire de speciile tropicale. ”Ele nu vor mai avea unde să meargă”, spune Penn.

Amenințarea schimbărilor climatice amplifică alte pericole majore la adresa vieții acvatice, cum ar fi pescuitul în exces și poluarea. Între 10% și 15% dintre speciile marine se află deja în pericol de dispariție din cauza acestor amenințări.

Sursa: The Guardian

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii