Această imagine de la Telescopul Spațial Hubble al NASA/ESA pare incredibil de tridimensională pentru o fotografie a spațiului îndepărat. În imagine apare Arp 282, o pereche de galaxii aflate în interacțiune, formată din galaxia Seyfert NGC 169 (în partea de jos) și galaxia IC 1559 (în partea de sus).
În mod interesant, ambele galaxii au centre galactice cu o energie monumentală, cunoscute sub denumirea de nuclei galactici activi (AGN), deși acest lucru este dificil de observat în imagine, din fericire. Dacă fotografia ar fi dezvăluit întreaga energie a celor doi AGN, strălucirea lor ar fi mascat frumusețea interacțiunilor mareice observate în imagine.
Forțele mareice apar atunci când gravitația unui obiect determină distorsionarea sau întinderea altui obiect. Direcția forțelor mareice este dinspre obiectul cu masa mai mică înspre cel cu masa mai mare. Când două galaxii interacționează în acest fel, gazele, praful și chiar sistemele solare întregi se pot deplasa către una dintre galaxii, îndepărtându-se de cealaltă. Imaginea surprinde un astfel de proces în desfășurare, deoarece fluxurile de materie leagă cele două galaxii în mod vizibil.
Astronomii acceptă acum că un aspect important al evoluției galaxiilor este modul în care acestea interacționează între ele. Galaxiile se pot uni, se pot ciocni sau pot trece una pe lângă cealaltă – fiecare interacțiune modificându-le în mod semnificativ forma și structura. Oricât de obișnuite ar fi astfel de interacțiuni, este dificil să surprinzi o imagine a două galaxii care interacționează într-un mod atât de vizibil și dinamic.
Sursa: NASA.