Gripa aviară omoară cinci milioane de păsări într-o fermă din Statele Unite

publicat de Florin Mitrea
247 vizualizări
Păsări domestice

Gripa aviară confirmată la o fermă de păsări din Iowa, Satele Unite ale Americii, a determinat uciderea a peste cinci milioane de găini. Este al doilea caz de gripă aviară în Buena Vista County, situată la 257 km nord-vest față de Des Moines, însă de data aceasta sunt implicate 5,3 milioane de păsări. Primul caz a fost înregistrat la o fermă cu 50.000 de curcani.

Acest ultim caz confirmat de Departamentul pentru Agricultură din S.U.A. înseamnă că aproape 12,6 milioane de găini și curcani din opt state din S.U.A. au fost sau urmează a fi omorâte.

Răspândirea bolii este în mare măsură pusă pe seama excrementelor sau scurgerilor nazale ale păsărilor sălbatice infectate, cum ar fi rațele și gâștele, care pot contamina praful și solul. Păsări infectate au fost descoperite în cel puțin 24 de state, iar virusul circulă la păsările de apă migratoare din Europa și Asia de aproape un an.

Primul caz din Iowa a fost identificat pe 1 martie la un stol de rație și gâște din Pottawattamie County, în partea de vest a statului. Pe 10 martie, un alt caz a fost raportat la o fermă de 916.000 de găini oătoare situată în Taylor County, în partea de sud-vest.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din Statele Unite, cazurile detectate la păsări nu constituie o problemă imediată de sănătate publică. În S.U.A. nu au fost înregistsrate cazuri de infecție cu virusul gripei aviare la om. Consumarea produselor din carne de păsără rămâne sigură. Gătirea cărnii și a ouălor la temperaturi interne de peste 70 ºC omoară bacteriile și virusurile.

Sursa: Phys.org.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii