Ghețarii se topesc într-un ritm fără precedent

publicat de Florin Mitrea
0 vizualizări
Ghețarii se topesc într-un ritm fără precedent

Un studiu publicat în revista Geophysical Research Letters dezvăluie că ghețarii din vestul Canadei, Statele Unite și Elveția au pierdut aproximativ 12% din masa de gheață între anii 2001 și 2024.

Un studiu din 2021 publicat în revista Nature a arătat că topirea ghețarilor s-a dublat între 2010 și 2019, comparativ cu primul deceniu al secolului XXI. Noul studiu se bazează pe această cercetare și arată că, în anii ce au urmat, topirea ghețarilor a continuat într-un ritm alarmant.

„În ultimii patru ani, ghețarii au pierdut de două ori mai multă gheață față de deceniul precedent”, spune Brian Menounos, profesor la Universitatea din Northern British Columbia și cercetător șef la Institutul Hakai. „Topirea ghețarilor este pur și simplu în cădere liberă.”

Condițiile calde și uscate au fost o cauză majoră a pierderilor în zonele studiate, la fel ca și impuritățile din mediu care au dus la înnegrirea ghețarilor și la topirea accelerată. În Elveția, principala cauză a înnegririi a fost praful adus spre nord din Deșertul Sahara; în America de Nord, a fost cenușa (sau carbonul negru) provenită de la incendiile de vegetație.

Lucrarea științifică a combinat studii aeriene extinse cu observații terestre asupra a trei ghețari din vestul Canadei, patru ghețari din nord-vestul Pacificului din SUA și 20 de ghețari din Elveția, toți fiind importanți pentru cultură, turism și ca sursă de apă dulce rece – și toți se topesc rapid.

Zăpada și gheața, atunci când nu sunt acoperite cu particule închise la culoare, reflectă lumina soarelui printr-un proces cunoscut sub numele de efectul de albedo. Pentru a aprofunda povestea nord-americană, cercetătorii au folosit imagini și date din satelit pentru a examina scăderile albedo-ului. Ei au descoperit că albedo-ul a scăzut în anii 2021, 2023 și 2024, dar cele mai mari scăderi au avut loc în 2023 – cel mai grav sezon de incendii de vegetație din istoria Canadei.

Spre deosebire de zăpada albă reflectorizantă, un ghețar acoperit cu carbon negru va absorbi mai multe radiații de la soare. Acest lucru încălzește ghețarii și accelerează topirea.

În cazul ghețarului Haig din Munții Stâncoși din Canada, întunecarea ghețarilor a fost responsabilă pentru aproape 40% din topirea dintre 2022 și 2023, au descoperit cercetătorii. Cu toate acestea, în ciuda acestor dovezi, procesele fizice precum efectul albedo nu sunt în prezent incluse în predicțiile climatice privind pierderea ghețarilor, astfel încât aceste mase de gheață s-ar putea topi mai repede decât s-a estimat.

În zonele acoperite de acest studiu, impactul pierderii ghețarilor asupra creșterii nivelului mării este mic, însă o reducere pe termen lung a cantității de apă de la topirea ghețarilor ar putea afecta omenirea și ecosistemele acvatice, în special în perioadele de secetă.

Pe termen scurt, topirea accelerată a gheții crește riscul de geohazarduri, cum ar fi inundațiile provocate de ruperea lacurilor glaciare nou formate. Toate acestea ridică întrebări cu privire la modul în care comunitățile ar trebui să reacționeze, precum și să planifice un viitor cu mai puțină gheață.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

Informațiile de pe acest website au un caracter pur informativ și nu ar trebui utilizate în scop medical, legal sau pentru crearea unor documente de natură profesională. Informațiile prezentate nu ar trebui considerate absolut corecte, complete și actualizate la zi. 

© 2022-2025 Info Natura – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii