Imaginile din satelit preluate recent arată ritmul sumbru al încălzirii globale în Alaska, unde zăpada de anul trecut a dispărut și a lăsat în urmă largi întinderi de teren gol. Imaginile, realizate de instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) al sateliților Terra și Aqua ai NASA, arată Golful Bristol din sudul Alaskăi.
Orașul Anchorage, localizat înspre nord-est, a înregistrat o grosime medie a stratului de zăpadă de 33 de centimetri în lunile ianuarie din intervalul 1998-2024. Însă în acest an aproape că nu mai există zăpadă la nivelul solului. Ceea ce a rămas sunt mari petice de pământ vizibile din spațiu.
Potrivit NASA, începând din decembrie 2024, temperaturile medii din Alaska au fost cu 3-6 grade Celsius mai mari decât normalul, iar unele zone s-au confruntat cu anomalii chiar și mai mari. Temperaturile ridicate duc la topirea zăpezii și gheții existente și la precipitații sub formă de ploaie.
Pe măsură ce schimbările climatice încălzesc tot mai mult planeta, regiunile arctice precum Alaska sunt expuse unor rate dramatice de încălzire, temperaturile crescând de patru ori mai repede decât în restul lumii.
Există două motive principale pentru acest fenomen. Mai întâi, condițiile meteorologice neobișnuite din Pacificul de Nord au alimentat un val de căldură în America de Nord în această iarnă. Această încălzire s-a înrăutățit și în Alaska.
În al doilea rând, schimbările climatice reduc tot mai mult suprafața gheții marine din regiune, care funcționează ca un scut protector ce reflectă radiațiile solare înapoi în spațiu. Însă acest fenomen, cunoscut sub denumirea de albedo, acționează acum în sens invers, deoarece topirea gheții expune apele oceanice mai închise la culoare, care absorb mai multă radiație solară.
Toate acestea înseamnă că, pe măsură ce planeta noastră se încălzește, regiunile arctice se transformă din refrigeratoare în radiatoare planetare. Drept urmare, pătura de zăpadă a Alaskăi se micșorează. Modelele climatice prezic, spre mijlocul secolului, o reducere dramatică a zăpezii, ceea ce amenință ghețarii din regiune și aduce furtuni și ploii mai puternice.
La sfârșitul lui ianuarie, disiparea frontului de înaltă presiune a dus la vânturi arctice ce au coborât din nou temperaturile sub zero. Însă prognozele locale arată că acest lucru nu va dura prea mult și că temperaturile ridicate se vor întoarce la mijlocul lui februarie.
Sursa: Live Science