Unele furnici produc antibiotice naturale pentru a se apăra împotriva ciupercilor și bacteriilor. Ecologul Joachim Offenberg de la Universitatea din Aarhus din Danemarca și-a pus întrebarea dacă acești compuși au efecte asupra sănătății plantelor pe care furnicile le consideră drept casă.
Într-o trecere în revistă a studiilor care au investigat efectele furnicilor asupra agenților patogeni ai plantelor, cercetătorii au descoperit că, din 30 de specii de plante care găzduiesc în mod obișnuit specii de furnici, 18 specii au înregistrat a reducere a efectelor produse de agenții patogeni. Aceasta a inclus reducerea încărcăturii bacteriene și creșterea ratei de germinare la plantele locuite de furnici.
Informațiile au confirmat că furnicile oferă protecție plantelor, hrănindu-se cu dăunătorii acestora, a declarat Andreas Schramm, microbiolog la Universitatea din Aarchus, care nu a fost implicat în studiu. În general, s-a estimat că efectele antibioticelor produse de furnici sunt comparabile cu beneficiile obținute de plante în urma consumării dăunătorilor erbivori de către insecte.
Șase dintre speciile de plante au înregistrat o incidență crescută a patogenilor în prezența furnicilor, în timp ce în alte șase cazuri nu s-au înregistrat diferențe sau informațiile nu au fost concludente. Offenberg notează că plantele care găzduiesc furnici pot prezenta deja infecții majore care nu pot fi controlate prin intermediul compușilor antimicrobieni secretați de furnici. Mai mult, insectele pot contribui și la o răspândire a agenților patogeni: de exemplu, sporii ciupercilor se pot atașa de picioarele lor.
”Articolul este mai mult decât o trecere în revistă”, a declarat Schramm. ”Este, de fapt, o foarte bună analiză, care ne arată că există numeroase goluri în cunoștințele noastre.”
Sursa: The-Scientist.com.