Fenomenele meteo extreme arată impactul global al schimbărilor climatice

publicat de Florin Mitrea
135 vizualizări
Vehicule abandonate în stratul gros de zăpadă din centrul orașului Buffalo

Schimbările climatice au intensificat fenomenele meteo extreme pe tot globul, spulberând recordurile de temperatură, coborând nivelul râurilor la minime istorice și ridicând precipitațiile la maxime devastatoare. Secetele au pregătit terenurile pentru incendii și au agravat insecuritatea alimentară.

Fenomenele meteo extreme prezentate mai jos sunt doar câteva exemple de dezastre climatice din acest an. Fiecare dintre acestea a fost exacerbat de schimbările climatice cauzate de om și este în conformitate cu prognozele climatului la nivel regional.

În cel de al șasea raport de analiză, publicat în 2021 și 2022, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) al ONU a avertizat că omenirea perturbă dramatic climatul Pământului. Temperatura de la suprafață planetei noastre deja a crescut cu cel puțin 1,1 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială datorită gazelor cu efect de seră acumulate în atmosferă, mai ales dioxid de carbon și metan. Această încălzire a modificat fluxurile energetice la nivel planetar, a perturbat tiparele meteorologice, a crescut nivelurile mării și a transformat fenomenele meteo extreme din trecut în ceva obișnuit.

Iar lumea va trebui să facă față mai multor astfel de extreme climatice, deoarece carbonul continuă să se acumuleze în atmosferă și temperaturile globale continuă să crească. Însă oamenii de știință din cadrul IPCC speră ca, evidențiind efectele locale și regionale ale schimbărilor climatice, omenirea își va intensifica eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, evitând astfel un viitor dezastruos.

Statele Unite (aprilie) – secetă și incendii de vegetație

Uscăciunea extremă și vântul puternic au alimentat devreme sezonul incendiilor în Sud-Est, declanșând cel mai active sezon din ultimii zece ani. Din anul 2000, Sud-Estul cunoaște cea mai prelungită secetă din ultimii aproape 1.500 de ani.

Statele Unite (mai-septembrie) – valuri de căldură

O serie de valuri de căldură extremă a spulberat mii de recorduri de temperatură, din Sacramento, California (47 grade Celsius) până în North Platte, Nebraska (42 grade Celsius).

Oceanul Atlantic (septembrie) – precipitații extreme

Uraganul Ian a adus cele mai abundente ploi din ultima mie de ani, în unele părți ale Floridei. Schimbările climatice au făcut furtuna cu 10% mai ploioasă, potrivit estimărilor oamenilor de știință.

Brazilia (mai-iunie) – precipitații extreme

Precipitațiile abundente din estul Braziliei au provocat alunecări de teren și inundații, necesitând relocarea a cel puțin 70.000 de oameni. Se prognozează că schimbările climatice vor crește probabilitatea și intensitatea ploilor din regiune.

Nordul Africii (iunie-august) – valuri de căldură și incendii de vegetație

Regiunea a fost arsă de un val de căldură extremă. În Tunis, temperatura a ating 48 grade Celsius, depășind un record vechi de 40 de ani. Căldura extremă și uscăciunea au declanșat incendii de vegetație care au distrus locuințe și culturi agricole.

Nigeria (iunie-octombrie) – ploi abundente

Precipitațiile deosebit de abundente au provocat inundații în toată Nigeria, ducând la moartea a sute de oameni și la relocarea a peste un milion de persoane.

Africa de Sud (aprilie) – ploi abundente

Două zile cu precipitații abundente au provocat inundații și alunecări de teren catastrofale pe coasta de est a Africii de Sud. Schimbările climatice a dublat probabilitatea acestor fenomene meteo extreme, potrivit unui raport al oamenilor de știință.

Oceanul Indian (ianuarie-februarie) – precipitații abundente

Furtunile tropicale de la începutul anului au măturat Madagascarul, Mozambicul și Malawi cu ploi abundente. Schimbările climatice au crescut cantitatea de precipitații din timpul furtunilor, potrivit oamenilor de știință.

Europa (iunie-august) – valuri de căldură, secetă și incendii de vegetație

Incendiile de vegetație, lipsa apei și pierderile de recolte au măturat Europe, pe măsură ce continentul a fost străbătut de un val de căldură extremă și cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani. Condițiile de secetă au fost înrăutățite de cel puțin 20 de ori de schimbările climatice.

Pakistan (iunie-august) – precipitații abundente

Ploile musonice au provocat inundații și alunecări de teren, iar porțiuni ale fluviului Indus s-au revărsat peste maluri. Aproape 1.700 de oameni au murit. Sudul Pakistanului a fost lovit de epidemii de diaree și holeră – boli transmisibile prin apă.

Sudul Asiei (martie-mai) – val de căldură

Indian a cunoscut cea mai fierbinte lună martie din ultimii 122 de ani, iar în aprilie, valul de căldură a ajuns și în nordul Pakistanului. Schimbările climatice au crescut cu 30% probabilitatea apariției acestor fenomene meteo extreme atât de devreme, spun oamenii de știință.

China (iunie-august) – val de căldură

Porțiuni extinse din țară s-au topit sub cel mai lung și fierbinte val de căldură înregistrat de când se fac măsurători climatice la nivel național. Străzile s-au contorsionat, plantele s-au uscat, animalele au murit, iar avariile electrice au produs pene de curent.

În același timp, sudul Chinei a cunoscut cele mai abundente precipitații din ultimii 60 de ani, care au provocat inundații și alunecări de teren ce au forțat relocarea a aproape 200.000 de oameni.

Japonia (iunie-august) – val de căldură

Japonia a înregistrat cel mai cumplit val de căldură de când se fac măsurători climatice. Tokyo s-a topit la 35 de grade Celsius nouă zile la rând. Sute de oameni au murit și alte câteva mii au ajuns la spital.

Australia (ianuarie) – val de căldură

Valul de căldură prelungit a doborât recordurile de temperatură. Orașul Perth s-a uscat la șase zile la rând la 40 de grade Celsius, în timp ce la Onslow s-au atins aproape 51 de grade Celsius, un record pentru emisfera sudică.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii