Este primăvară pe Marte, iar dunele se dezgheață

publicat de Florin Mitrea
80 vizualizări
Dune pe Marte

A sosit primăvara în emisfera nordică de pe planeta Marte, iar observațiile instrumentului HiRISE (High Resolution Imaging Experiment) de la bordul lui Mars Reconnaissance Orbiter au capturat dune parțial dezghețate pe pantele vestice din Craterul Kaiser.

În timpul iernii, dunele întunecate de nisip sunt acoperite cu o pătură albă de gheață sezonieră, după cum se observă în imaginea de mai sus. Însă această fotografie arată, de fapt, începutul primăverii marțiene, unde partea însorită a dunelor tocmai a început să se dezghețe.

”Peticele luminoase de gheață (cu alb în imagine) sunt clar vizibile și sunt formate din gheață de dioxid de carbon și apă”, scrie Susan J. Conway, membră a echipei HiRISE. ”Benzile întunecate reprezintă nisipul scurs pe panta dunei ca urmare a transformării rapide a gheții în gaz pe măsură ce Soarele încălzește terenul primăvara.”

Dunele se formează după ce vânturile de pe Marte spulberă regolitul din interiorul craterului.

Craterul Kaiser are un diametru de 207 km și este localizat în Noachis Terra, la vest de Hellas Planitia, în emisfera nordică a lui Marte. Acest câmp cu dune de nisip reprezintă una dintre cele câteva regiuni cu dune de nisip localizate în partea sudică a craterului.

Surse: Universe Today.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii