Eritritolul ar putea dăuna sănătății creierului și inimii

publicat de Florin Mitrea
3 vizualizări
Eritritolul ar putea dăuna sănătății creierului și inimii

Eritritolul, un înlocuitor al zahărului utilizat în mod obișnuit și care adesea este comercializat sub marca de „produs sănătos”, ar putea afecta sănătatea vaselor de sânge prin perturbarea capacității creierului de a produce un compus esențial. Acestea sunt concluziile unui studiu ale cărui rezultate vor fi prezentate la summit-ul anual al Societății Americane de Fiziologie.

Eritritolul este un înlocuitor al zahărului cu puține calorii și se întâlnește în numeroase produse fără zahăr, cum sunt băuturile energizante, gustările și batoanele proteice. Ca orice poliol sau polialcool (alcool din zahăr), eritritolul este popular deoarece nu afectează nivelul glucozei sanguine și al insulinei la fel de mult ca zahărul. Totuși, studiile anterioare au stabilit o legătură între consumul de eritritol și riscul de afecțiuni cardiovasculare, cum este accidentul vascular cerebral.

În cadrul noului studiu, cercetătorii au tratat cu eritritol celulele endoteliale vasculare cerebrale umane (celule din vasele de sânge mici de la nivelul creierului). Ei au constatat că celulele expuse la cantitatea de îndulcitor dintr-o băutură prezentau  niveluri mai ridicate de stres oxidativ. În plus, celulele produceau mai puțin oxid nitric, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Nivelurile reduse de acid nitric poate perturba dilatarea vaselor sanguine (vasodilatarea), fluxul sanguin și pot crește riscurile de atac de cord și accident vascular cerebral.

„Deși eritritolul este utilizat pe scară largă în produsele fără zahăr comercializate ca alternative mai sănătoase, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine impactul său asupra sănătății vasculare”, spune Auburn Berry, autoarea principală a studiului. „În general, oamenii ar trebui să fie conștienți de cantitatea de eritritol pe care o consumă zilnic.”

Din aceeași categorie

Informațiile de pe acest website au un caracter pur informativ și nu ar trebui utilizate în scop medical, legal sau pentru crearea unor documente de natură profesională. Informațiile prezentate nu ar trebui considerate absolut corecte, complete și actualizate la zi. 

© 2022-2025 Info Natura – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii