Efectele activităților umane asupra mediului înconjurător

publicat de Florin Mitrea
5,2K vizualizări
Fabrică de hârtie

Oamenii au avut un impact advers profund asupra mediului înconjurător. Lipsa de moderație în desfășurarea unor activități precum producția, transportul, pescuitul industrial, agricultura și eliminarea deșeurilor are un impact asupra pământului, aerului și apei. Deși întreaga gamă de consecințe pe termen lung ale intervenției umane asupra mediului este incertă, unele consecințe, cum ar fi schimbările climatice, sunt deja evidente.

Degradarea terenurilor

Există numeroase exemple ale utilizării terenurilor în mod nesustenabil. Defrișările au loc atunci când oamenii tăie pădurile pentru a utiliza terenurile pentru agricultură sau pentru extinderea zonelor de locuit. În consecință, suprafața pădurilor se micșorează semnificativ, ceea ce duce la eroziunea solurilor și la dispariția unor specii de plante.

De asemenea, scade și numărul animalelor terestre, care se pot confrunta chiar cu dispariția din cauza extinderii activităților umane, care invadează habitatul lor natural și le limitează posibilitățile de a se răspândi din punct de vedere geografic.

Poluarea aerului

Unul dintre cele mai importante impacturi ale activităților omului asupra mediului este calitatea aerului. Sectorul transporturilor contribuie semnificativ la poluarea aerului, deoarece majoritatea formelor de transport, inclusiv autovehiculele, avioanele și vapoarele, folosesc combustibili fosili. În urma arderii, acești combustibili eliberează în mediu dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră.

În plus, industria prelucrătoare crește exponențial odată cu extinderea populației umane. Fabricile producătoare emit compuși cu carbon și sulf care nu se găsesc în mod natural în mediul înconjurător, provocând în dezechilibru în calitatea și compoziția aerului.

Unii poluanți ai aerului epuizează stratul de ozon și expun Pământul la radiațiile periculoase emise de Soare.

Contaminarea apei

Activitățile umane pun în pericol aprovizionarea și debitul de apă potabilă. Activități precum eliminarea deșeurilor municipale, zonele comerciale și industriale, scurgerile de produse petroliere și scurgerile de chimicale din agricultură contaminează corpurile de apă.

Depozitarea directă a poluanților în cursurile de apă, lacuri, mări și oceane, dar și scurgerile indirecte de substanțe periculoase antrenate de precipitații, afectează sursele de apă.

O altă problemă de mediu cu impact asupra sistemelor acvatice o constituie pescuitul excesiv, care afectează diversitatea vieții marine.

Schimbările climatice

Activitățile desfășurate de om interferează cu echilibrul natural al planetei, făcând clima Pământului mai puțin stabilă și previzibilă. Schimbările climatice aduc fenomene anormale, cum sunt inundațiile fără precedent, creșterea numărului de furtuni, uragane și taifunuri, incendii de vegetație intense și tsunamiuri neobișnuite în istoria recentă a planetei noastre.

Fenomene precum creșterea nivelurilor mării, temperaturile ridicate și secetele prelungite sugerează că mediul înconjurător nu mai poate suporta efectele negative ale activităților umane.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii