Echipa Webb începe alinierea oglinzilor telescopului

publicat de Florin Mitrea
126 vizualizări
Olginda telescopului James Webb

Săptămâna trecută a început procesul de aliniere a oglinzilor Telescopului James Webb, care se va întinde pe o durată de aproximativ trei luni – iar membrii echipei Webb au observat primii fotoni care au călătorit prin întreg telescopul și au fost detectați de camera în infraroșu apropiat (NIRCam). Acest punct de cotitură marchează primul dintre numeroșii pași în capturarea imaginilor, care mai întâi sunt neclare și sunt utilizate pentru ajustarea fină a telescopului.

Acesta este doar începutul procesului, însă rezultatele de până acum se potrivesc cu așteptările și simulările.

O echipă de ingineri și oameni de știință de la Ball Aerospace, Space Telescope Science Institute și Goddard Space Flight Center al NASA vor utiliza datele înregistrate de NIRCam pentru a alinia în mod progresiv telescopul. Echipa a dezvoltat și a demonstrat algoritmii utilizând un model la scara 1/6 al telescopului. Ei au simulat și au repetat procesul de numeroase ori și sunt acum pregătiți să-l aplice lui Webb.

Procesul se va derula în șapte etape de-a lungul următoarelor trei luni, care vor culmina cu obținerea unui telescop complet aliniat, pregătit pentru punerea în funcțiune. Imaginile preluat de Webb în această perioadă nu vor fi „frumoase” ca acelea pe care telescopul le face în a doua parte a verii. Ele au doar scopul de a pregăti telescopul pentru activitatea de cercetare științifică.

Pentru a lucra împreună ca o oglindă unică, cele 18 segmente ale oglinzii principale a lui Webb trebuie să se potrivească unul cu cealălalt doar la o fracțiune din lungimea de undă a luminii – aproximativ 50 de nanometri. Pentru a oferi o altă perspectivă, dacă oglinda principală a lui Webb ar avea dimensiunile Statelor Unite, fiecare segment ar avea dimensiunile statului Texas, iar echipa ar trebui să alinieze fiecare dintre aceste segmente cu o acuratețe de doar 2,5 cm.

Sursa: NASA.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii