Cofeina, asociată cu o sănătate vasculară mai bună

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Cofeina, asociată cu o sănătate vasculară mai bună

Cofeina consumată în cantități moderate poate îmbunătăți sănătatea inimii, potrivit unui studiu publicat recent în revista Rheumatology.

Bolile vasculare, vătămarea vaselor de sânge și consecințele acestora, atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale mortalității în rândul populației umane. La pacienții cu boli reumatice inflamatorii, cum sunt lupusul și artrita reumatoidă, aceste riscuri sunt mult mai mari. Acest lucru se datorează atât bolilor în sine, cât și unor tratamente pentru acestea, în special cu derivați de cortizon.

Până acum, recomandările medicilor privind reducerea riscurilor vasculare se axau pe evitarea factorilor de risc. Acestea includeau stoparea inflamațiilor, reducerea medicamentelor cu cortizon, renunțarea la fumat, reducerea colesterolul și controlul tensiunii arteriale. Însă cercetătorii de la Universitatea Sapienza din Roma, Italia, cred că sănătatea vasculară poate fi îmbunătățită făcând ceva plăcut. Cofeina, ingredientul prezent în cafea, ceai și cacao, ajută celulele epiteliale progenitor – grupul de celule care ajută la regenerarea căptușelii vaselor de sânge și este implicat în creșterea vasculară.

Se știe că o dietă bogată în vitamina D (întâlnită în uleiul de pește și ouă), vitamina A (întâlnită în multe fructe) și acizi grași polinesaturați și săracă în sodiu pare a juca un rol în reducerea proceselor inflamatorii.

Cofeina exercită un efect antiinflamator, deoarece se leagă de receptorii exprimați pe suprafața celulelor imunitare. Efectul cofeinei asupra sănătății cardiovasculare a fost studiat îndelung, dar fără rezultate concludente.

Ceașcă și boabe de cafea

Cum afectează cofeina somnul?

Fie că este vorba despre o cafea, un ceai sau o băutură energizantă, mulți oameni caută o doză de cofeină înainte de a-și începe ziua [...]

Cercetătorii au investigat 31 de pacienți cu lupus, dar care nu prezentau factorii de risc tradiționali de boli cardiovasculare, utilizând un chestionar alimentar pe șapte zile. După o săptămână, ei au prelevat probe din sângele pacienților pentru a măsura sănătatea vaselor de sânge. Rezultatele au arătat că pacienții care au consumat cofeină aveau o sănătate vasculară mai bună, măsurată pe baza celulelor endoteliale, care formează stratul interior al vaselor de sânge.

„Studiul este o încercare de a oferi pacienților informații despre rolul dietei în controlul bolii”, spune Fulvia Ceccarelli, autoarea principală a studiului. „Va fi necesar ca aceste rezultate să fie confirmate printr-un studiu longitudinal, care să evalueze impactul real al cafelei asupra cursului bolii.”

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii