Cum afectează cofeina somnul?

publicat de Florin Mitrea
100 vizualizări
Ceașcă și boabe de cafea

Fie că este vorba despre o cafea, un ceai sau o băutură energizantă, mulți oameni caută o doză de cofeină înainte de a-și începe ziua. Cafeaua ne ajută să fim alerți și să ne menținem concentrarea, dar cum afectează ea somnul?

Potrivit unui studiu din anul 2013, publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine, consumul moderat de cofeină poate crește timpul necesar pentru a adormi și poate afecta calitatea somnului.

Cum afectează cofeina creierul?

Cofeina este cel mai utilizat stimulent din lume, iar influența sa asupra creierului poate afecta starea de dispoziție, memoria, vigilența și somnul.

Cofeina accelerează transmiterea mesajelor între creier și corp. Datorită acestor proprietăți stimulatoare, mulți oameni folosesc băuturi cofeinizate pentru a-și începe ziua și pentru a-i ajuta să rămână vigilenți. „Șocul” furnizat de doza de cofeină nu înlocuiește somnul, dar ne poate oferi un impuls temporar pe durata zilei.

Acest efect s-ar putea datora modului în care cofeina interacționează cu adenozina – o substanță chimică ce promovează senzația de somn. Potrivit unui studiu din anul 2017, cofeina se leagă de receptorii adenozinei din creier și îi blochează, fapt care explică de ce oamenii se simt mai vigilenți după consumarea cafelei.

Cu toate acestea, utilizarea cofeinei pe termen lung poate face ca organismul să se adapteze. Studiile pe animale au arătat că creierul produce mai mulți receptori pentru adenozină ca răspuns la consumul îndelungat de cofeină. Nu este clar cât de mult se întâmplă acest lucru și la oameni, dar ar putea explica de ce consumatorii obișnuiți de cafea necesită adesea cantități mai mari pentru a reproduce aceleași efecte stimulatoare.

Cafeina declanșează, de asemenea, eliberarea de neurotransmițători stimulatori. Atunci când blochează adenozina, cofeina poate face creierul mai sensibil la dopamină – un hormon implicat în senzațiile de satisfacție și motivație. În plus, ea determină creierul să secrete adrenalină, ducând la acel sentiment de entuziasm.

Cum afectează cofeina somnul?

Tiparele de somn ale unei persoane sunt unice și țin de corpul acesteia, de starea de sănătate și de vârstă, dar toată lumea posedă un ritm circadian – adică organismul răspunde la răsăritul și la apusul soarelui.

Însă cofeina poate perturba acest ciclu natural al somnului și stării de veghe. Potrivit unui studiu din anul 2022, publicat în Journal of Sleep Research, nivelurile de adenozină sunt mai ridicate în timpul nopții, motiv pentru care oamenii se simt mai somnoroși înainte de culcare. Consumul de cofeină inhibă adenozina, ceea ce îi poate împiedica pe oameni să adoarmă cu ușurință.

Cofeina interferează și cu hormonii care induc somnul. Atunci când consumăm cafea în timpul zilei, noaptea cafeina provoacă o reducere a principalului metabolit al melatoninei, hormonul care favorizează somnul – motiv pentru care somnul este întrerupt.

Efectele cofeinei asupra somnului pot dura mult după ultima ceașcă de cafea. Odată ajunsă în organism, cofeina persistă câteva ore, timpul de înjumătățire a acesteia fiind de circa 6 ore.

Însă cofeina nu afectează doar lungimea somnului, ci și calitatea acestuia. Ea reduce durata somnului profund și liniștit, care ne face se ne simțim împrospătați dimineața.

Dar răspunsul unei persoane la cofeină depinde de o serie de factori, cum sunt vârsta, metabolismul și structura genetică. Un studiu din anul 2017, publicat în Sleep Medicine Reviews, sugerează că oamenii devin mai sensibili la proprietățile stimulatoare ale cofeinei pe măsură ce îmbătrânesc, în timp ce diferențele dintre persoanele de aceeași vârstă ar putea fi legate de eliberarea diferită a adenozinei.

Toleranța joacă și ea un rol. Persoanele care beau puțină cafea sunt mai sensibile la efectele secundare ale cofeinei, în timp ce consumatorii obișnuiți cu cafeaua nu au probleme cu adormitul.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii