Cinci sfaturi pentru biodiversitate

publicat de Florin Mitrea
157 vizualizări
Campanula persicifolia

Biodiversitatea – varietatea vieții pe Pământ – ne face planeta locuibilă și frumoasă. Mulți dintre noi găsim în mediul natural plăcere, inspirație sau recreere. De asemenea, din mediu ne luăm hrana, energia, materiile prime, aerul și apa – elementele care fac posibilă viața și pe care se bazează sistemele noastre economice.

Totuși, în ciuda valorii sale unice, adesea uităm să apreciem natura. Numeroase sisteme naturale se confruntă cu o presiune tot mai mare, ceea ce le face să funcționeze mai puțin eficace sau chiar să fie amenințate cu dispariția. Acest fenomen, numit pierderea biodiversității, se întâlnește tot mai des.

De aceea, Uniunea Europeană este hotărâtă să oprească pierderea biodiversității. În ultimii 25 de ani, UE a construit o rețea formată din 26.000 de zone protejate pe teritoriul său, suprafața totală a acestora depășind 850.000 km2. Cunoscută sub numele de Natura 2000, aceasta este cea mai mare rețea de zone protejate din lume, reflectând importanța pe care Europa o acordă biodiversității.

Însă întotdeauna este loc de mai bine. Noi toți ne putem aduce contribuția la protejarea biodiversității. Fiecare poate face mici shimbări în rutina zilnică, fără ca acestea să-i afecteze semnificativ stilul de viață. Adunate, aceste mici schimbări pot fi de mare ajutor.

Iată cinci sugestii care ne vor ajuta să producem o schimbare.

1. Să reducem emisiile de gaze cu efect de seră

Ne hrănim, ne îmbrăcăm și respirăm, ne încălzim, avem lumină și călătorim. Prin tot ceea ce facem producem gaze cu efect de seră, care pun în pericol planeta. Deșerturile se extind, ghețarii se topesc, nivelurile mărilor și oceanelor cresc. Pe scurt, toate ecosistemele sunt perturbate.

Reducem emisiile de gaze cu efect de seră evitând risipa, consumând produse de sezon și din regiune, mergând pe jos, cu bicicleta sau folosind transportul în comun.

2. Să nu aruncăm nimic pe jos

Aruncarea gunoaielor în natură afectează mediul înconjurător, uneori cu consecințe dezastruoase.

Unele deșeuri au efecte imediate: cioburile de sticlă pot răni animalele, guma de mestecat sau chiștoacele pot asfixia animalele care le înghit.

Alte deșeuri au efecte pe termen lung: plasticul necesită sute de ani pentru a se degrada, bateriile conțin substanțe toxice care pot contamina solul și pânza freatică.

Prin urmare, protejăm mediul aruncând deșeurile la pubele și reciclând tot ce se poate.

3. Să ne plimbăm respectând natura

Să fim discreți atunci când ne plimbăm în natură: să facem cât mai puțin zgomot, să nu purtăm culori vii și să nu rupem plantele.

Să rămânem întotdeauna pe poteci – astfel există mai puțin riscul de a deranja animalele sau de a călca plantele, mușchii și ciupercile. Dacă luăm câinele cu noi la plimbare, acesta trebuie ținut în lesă și nu trebuie lăsat să latre sau să gonească animalele.

Să nu aruncăm niciodată gunoiul în natură!

4. Să ne reducem consumul de hârtie și carton

Să protejăm pădurile, să limităm consumul de energie și apă utilizate în procesul de fabricație reducând consumul de hârtie și carton.

Să folosim cât de mult posibil comunicarea electronică, iar dacă trebuie să tipărim ceva, să folosim ambele fețe ale colii de hârtie sau hârtie reciclată.

Să reciclăm hârtiile și cartoanele care nu ne mai trebuie.

5. Să susținem un proiect de reîmpădurire

Zilnic, sute de hectare de pădure dispar la nivelul planetei, fiind defrișate pentru a mări zonele cultivabile sau locuibile ori pentru a furniza lemn pentru construcții sau mobilier.

Numeroase ONG-uri organizează proiecte de reîmpădurire în regiunile afectate. Să susținem astfel de proiecte, fie printr-o donație, fie prin participarea în calitate de eco-voluntar.

Sursa: Comisia Europeană – ”52 de sfaturi pentru biodiversitate”, 2011.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii