Timp de decenii, substanțele care ne fac viața mai ușoară – ouăle nu se prind de tigaie, petele nu se lipesc de canapea, picăturile de ploaie nu aderă la îmbrăcăminte – au fost promovate ca produse indispensabile pentru viața noastră modernă. „Lucruri mai bune pentru o viață mai bună… prin chimie” a fost sloganul conceput de DuPont, compania care a inventat acoperirea cu teflon.
Însă această viață mai bună a venit cu un cost care acum primește din ce în ce mai multă atenție. Aceste substanțe chimice, denumite chimicale permanente datorită persistenței lor îndelungate în mediul înconjurător, se dovedesc a avea un impact de durată asupra sănătății omului. Tot mai multe studii stabilesc o legătură între chimicalele denumite substanțe polifluoroalchilice (PFAS) și afecțiuni precum cancerul, complicațiile la naștere sau nivelurile anormale de lipide în sânge.
Alarmată de noile informații despre PFAS, Agenția pentru Protecția Mediului din S.U.A. a redus semnificativ limitele de siguranță pentru chimicalele din apa potabilă.
Doar în Statele Unite ale Americii, costurile asociate cu îngrijirea medicală și productivitatea scăzută în urma expunerii la PFAS se ridică la cel puțin 5,5 miliarde de dolari anual. Afecțiunile includ greutatea mică la naștere, obezitatea infantilă, hipotiroidismul la femei și cancerele renale și testiculare.
Chimicale omniprezente
Printre persoanele expuse cel mai mult se numără pompierii: PFAS intră în componența spumei utilizate la stingerea incendiilor și a echipamentului de protecție rezistent la apă. Însă majoritatea oamenilor prezintă niveluri măsurabile de PFAS în corpul lor, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din S.U.A. De obicei, expunerea provine de la consumul apei contaminate cu PFAS sau al hranei crescute pe soluri tratate cu nămoluri de la stațiile de epurare contaminate cu aceste substanțe.
Un raport al Academiei Naționale de Științe din S.U.A. a descoperit „dovezi suficiente” pentru a stabili o legătură între PFAS și patru afecțiuni: răspunsul scăzut al anticorpilor după vaccinare, niveluri anormal de ridicate ale colesterolului, dezvoltarea redusă a fătului și sugarilor și cancerul de rinichi. Dovezile au fost „sugestive” pentru cancerele de sân și de testicul, precum și pentru problemele tiroidiene și colita ulceroasă.
Mai nou nu înseamnă mai sigur
Substanțele polifluoroalchilice sunt produse în Statele Unite încă din anii 1940. Deoarece sunt bune pentru protejarea împotriva apei și produselor petroliere, rezistând la temperaturi ridicate și reducând frecarea, aceste chimicale au devenit utile pentru o gamă largă de produse, inclusiv covoare, tapițerii, ambalaje alimentare și chiar ață dentară. Cu toate acestea, doar un număr redus din cele circa 9.000 de chimicale sintetice a fost studiat în privința efectelor toxicologice.
Numeroase PFAS sunt considerate acum perturbatori endocrini – compuși chimici ce interferează cu funcționarea normală a hormonilor. Însă PFAS prezintă și alte efecte care pot crește riscul de cancer, cum ar fi slăbirea imunității, creșterea celulară excesivă și perturbarea activității genetice.
Se presupune că noua generație de PFAS este mai sigură, deoarece este posibil substanțele chimice se acumulează mai puțin în organism. Dar acești compuși noi sunt similari din punct de vedere structural cu cei vechi și pot fi la fel de dăunători pentru sănătate. Aceste molecule mai noi sunt din ce în ce mai mult asociate cu boli precum diabetul gestațional.
Sursa: Science News