Care sunt cauzele distrugerii ecosistemelor?

publicat de Florin Mitrea
391 vizualizări
Resturi de la defrișarea unei păduri

Ecosistemele sunt formate din plante, animale și condițiile de mediu ale zonei respective. Zonele umede, pădurile de mangrove, pădurile tropicale umede și recifele de corali sunt exemple de ecosisteme.

Ecosistemele își mențin un echilibru interior deosebit de fragil, iar activitățile umane tind să perturbe acest echilibru și să ducă la distrugerea ecosistemelor.

Poluarea

Poluarea este una dintre principalele cauze ale distrugerii ecosistemelor. Ea poate epuiza resursele și poate îndepărta populațiile de animale locale. Surse semnificative de poluare sunt gunoiul, emisiile de carbon, scurgerile de produse petroliere și pesticidele.

Schimbările climatice

Schimbările climatice continuă să joace un rol semnificativ în distrugerea ecosistemelor. Încălzirea globală a dus la creșterea temperaturile, creșterea nivelurilor mării și a acidificării oceanelor, toate acestea perturbând echilibrul natural al ecosistemelor.

Schimbarea folosinței terenurilor

Pe măsură ce populația umană crește, crește și nevoia de dezvoltare și de ocupare a unor terenuri noi. Multe terenuri sunt distruse pentru a fi eliberate de vegetație în vederea amenajării de locuințe și drumuri sau pentru utilizări agricole și creșterea animalelor.

Exploatarea resurselor

Numeroase ecosisteme sunt bogate în resurse naturale, așa cum sunt solurile bogate în nutrimente, apa, arborii și combustibilii fosili. Exploatarea excesivă a acestor resurse, prin minerit, defrișări și forări petroliere, contribuie la distrugerea ecosistemelor.

Declinul populațional

Animalele din cadrul unui ecosistem constituie o sursă vitală de hrană și control populațional. Multe populații de animale sunt în declin din cauza pescuitului și vânătorii în exces. Animalele sunt adesea vânate pentru pieile lor valoroase, penaj, coarne și carne.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii