Care este cel mai mare păianjen din lume?

publicat de Florin Mitrea
432 vizualizări
Păianjenul Goliat

Chiar dacă nu sunt la fel de uriași precum cei din mitologie, în lumea reală există o serie de păianjeni de dimensiuni mari. Un exemplu este păianjenul-vânător uriaș (Heteropoda maxima), care este cel mai mare păianjen din lume după anvergura picioarelor. Măsurând 30 cm, aceste arahnide ating mărimea unei farfurii.

Alți păianjeni, așa cum este păianjenul Goliat (sau „mâncătorul de păsări”), pot atinge mărimea unui cățeluș. Această specie este cea mai mare tarantulă din lume, având lungimea corpului de 12 cm și anvergura picioarelor de 28 cm.

Cât de mari?

Majoritatea păianjenilor fac parte din două grupuri: araneomorfe (Araneomorphae) și migalomorfe (Mygalomorphae). Araneomorfele se mai numesc „păianjeni adevărați” și includ 90% dintre speciile de păianjeni de pe Pământ. Tarantulele sunt migalomorfe, fiind un grup considerat mai primitiv decât păianjenii adevărați. Aceasta înseamnă că ele au evoluat mai puțin din vremurile străvechi și și-au păstrat o serie de trăsături aparte – cum sunt colții orientați spre înapoi și dimensiunile mari.

De aceea tarantulele sunt cele mai mari specii de păianjeni care trăiesc pe planetă, așa cum sunt speciile Hysterocrates hercules (o specie din  vestul Africii, cu anvergura picioarelor de 20 cm) și Poecilotheria rajaei (o specie din Sri Lanka). Specia braziliană Lasiodora parahybana este chiar mai mare, având anvergura picioarelor de 28 cm.

Însă niciuna dintre aceste specii nu întrece păianjenii Goliat (sau „mâncătorii de păsări”), care trăiesc în pădurile tropicale umede din nordul Americii de Sud. Chiar dacă acești păianjeni au picioarele puțin mai mici decât păianjenii-vânător, greutatea lor este cea care face diferența. Corpul lor ajunge la o greutate de 175 de grame și o lungime de 12 cm, la care se adaugă picioarele.

Cu ce se hrănesc?

Speciile nocturne pot ataca ocazional păsările vulnerabile și șoarecii, însă cea mai mare parte a dietei lor este formată din greieri, șopârle și broaște. Păianjenii sunt aproape orbi, motiv pentru care utilizează perișori extrem de sensibili de pe picioare și abdomen pentru a simți vibrațiile care îi ghidează către pradă. Vânează cu ajutorul colților lungi de 2,5 cm, care injectează în corpul prăzii o cantitate letală de venin neurotoxic, urmată de sucuri digestive care lichefiază țesuturile.

Păianjenii Goliat prezintă proprii lor prădători, cum sunt șerpii, viespile și chiar oamenii.

Sunt periculoși?

Păianjenii Goliat nu atacă oamenii, iar veninul lor nu este suficient de puternic pentru a ne afecta. Însă dețin o armă secretă pentru a alunga vizitatorii nepoftiți: prin frecarea picioarelor din spate de abdomen, ei eliberează o rafală de peri în formă de cârlige, denumiți peri urticanți, care, fiind transportați de aer, pot ajunge pe piele sau în ochi, unde provoacă suficientă iritare pentru a alunga prădătorul.

De asemenea, tarantulele amenințate își freacă picioarele din față pentru a produce un sunet ascuțit ce avertizează vizitatorii nepoftiți să plece. Acest sunet strident poate fi auzit de la o distanță de 4,6 m.

Acești păianjeni au o viață extraordinar de lungă. Femelele de păianjen Goliat pot trăi 25 de ani.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii