Canabisul reduce conectivitatea creierului

publicat de Florin Mitrea
5 vizualizări
Canabisul reduce conectivitatea creierului

Adulții tineri expuși riscului de psihoză prezintă o conectivitate cerebrală redusă, un deficit pe care pare canabisul pare să îl agraveze, potrivit unui nou studiu. Acest studiu revoluționar deschide ușa pentru dezvoltarea unor tratamente pentru psihoză care abordează simptomele pe care medicamentelor actuale nu reușesc să le trateze în mod eficient.

În acest studiu, primul de acest fel, cercetătorii de la Universitatea McGill au identificat o scădere semnificativă a densității sinaptice – conexiunile dintre neuroni esențiale pentru comunicarea la nivelul creierului – la persoanele cu risc de psihoză, comparativ cu un grup de control sănătos.

„Nu orice consumator de canabis va dezvolta psihoză, dar pentru unii, riscurile sunt mari. Studiul nostru ajută la clarificarea motivelor”, spune dr. Romina Mizrahi, autor principal al studiului și profesor la Departamentul de Psihiatrie al Universității McGill. Canabisul pare să perturbeze procesul naturale de ajustare fină a sinapselor, care este esențial pentru dezvoltarea sa sănătoasă.

Progrese în tratamentul psihozei

Folosind o tehnologie avansată de scanare a creierului, echipa a studiat 49 de participanți cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani, inclusiv persoane cu simptome psihotice recente și pe cei considerați cu risc ridicat. Rezultatele, publicate în revista JAMA Psychiatry, indică faptul că densitatea sinaptică mai scăzută este legată de izolarea socială și lipsa de motivație, simptome despre care cercetătorii spun că sunt dificil de tratat.

„Medicațiile actuale vizează în mare măsură halucinațiile, dar nu abordează simptomele care îngreunează gestionarea relațiilor sociale, a muncii sau a școlii”, spune Belen Blasco, doctorand la Programul integrat în neuroștiințe al Universității McGill. „Concentrându-ne pe densitatea sinaptică, putem dezvolta în cele din urmă terapii care îmbunătățesc funcția socială și calitatea vieții pentru cei afectați.”

Predicția și prevenirea psihozei

În timp ce canabisul este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea psihozei, care poate evolua spre schizofrenie, aceasta este prima dată când cercetătorii au măsurat în timp real schimbările structurale în creierul unei populații cu risc ridicat.

Următoarea fază de cercetare va explora dacă aceste modificări observate ale creierului ar putea prezice dezvoltarea psihozei, permițând potențial intervenția mai devreme.

Ce este canabisul?

Canabisul, mai bine cunoscut sub denumirea de marijuana, este un drog extras din planta de canabis (o plantă cu flori din familia Cannabaceae). Planta este originară din Asia Centrală și de Sud și este folosită de mult timp ca drog în scopuri recreative și medicinale tradiționale.

Tetrahidrocanabinolul (THC) este principala componentă psihoactivă a canabisului, care este unul dintre cei 483 de compuși cunoscuți din plantă, inclusiv cel puțin 65 de alți canabinoizi, cum ar fi canabidiolul (CBD).

Canabisul are diverse efecte mentale și fizice, care includ euforie, senzația de modificare a minții și simțului timpului, dificultăți de concentrare, afectarea memoriei pe termen scurt, tulburări de mișcare a corpului (echilibru și control fin psihomotric), relaxare și creșterea apetitului.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii